Το ενδεχόμενο της δηλητηρίασής του, με βαριές παρενέργειες όπως η προσωρινή απώλεια της όρασης του, φέρνει τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο επίκεντρο της δημοσιότητας -για ακόμη μία φορά, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με τη σχετική φημολογία, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είχε παρόμοια συμπτώματα με κάποιους από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, συμπτώματα τα οποία συνάδουν με δηλητηρίαση, ύστερα από μια επίσκεψή του στο Κίεβο, σε κάποιο απροσδιόριστο χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο Αμπράμοβιτς και οι υπόλοιποι εμφάνισαν ερυθροφθαλμία, συνεχή και επώδυνη δακρύρροια, ξηροδερμία και απολέπιση της επιδερμίδας στο πρόσωπο και τα χέρια τους. Ειδικά όμως για τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, διαδίδεται ότι είχε απώλεια όρασης για μερικές ώρες και χρειάστηκε επείγουσα ιατρική φροντίδα στην Τουρκία.

Πάντα σύμφωνα με τα σχόλια ατόμων από τον κύκλο του ολιγάρχη, οι υποψίες για εσκεμμένη απόπειρα εναντίον του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών απεσταλμένων, δεν μπορεί παρά να στρέφονται στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Η Wall Street Journal, που πρώτη δημοσίευσε την πληροφορία, αναφέρει ότι τα θύματα της δηλητηρίασης καταλόγισαν ευθύνες απευθείας σε σκληροπυρηνικούς και αδιάλλακτους Ρώσους, προφανώς αξιωματούχους με μεγάλη επιρροή, οι οποίοι έχουν βαλθεί να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην Ουκρανία, το ταχύτερο δυνατόν, σε αδιέξοδο.

Προηγούμενες, πολύκροτες υποθέσεις, με Ρώσους αντιφρονούντες προς το καθεστώς Πούτιν, οι οποίοι φέρονται ως δηλητηριασμένοι (Λιτβινένκο, Ναβάλνι κ.α.), έδωσαν αμέσως τη λαβή για υποψίες ότι υπήρξε σχέδιο εξόντωσης των διαπραγματευτών και του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η εγκληματική ενέργεια θα προκαλούσε σάλο παγκοσμίως και θα ανατίναζε, πιθανότατα, οποιαδήποτε ειρηνευτική μεσολάβηση εκ μέρους τρίτων παραγόντων, όπως είναι Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Το σενάριο περί απόπειρας δηλητηρίασής του από τους Ρώσους εμφανίστηκε σε μια περίοδο όπου ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς προβάλλεται σαν ο άνθρωπος-κλειδί, αυτός που θα μπορούσε να πετύχει ακόμη και τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την εξαίρεσή του από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, προσδοκώντας ότι ο Ρώσος κροίσος θα αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των εμπολέμων.

Εντούτοις, το παράδοξο είναι ότι το όνομα του Αμπράμοβιτς εξακολουθεί να βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» με τους Ρώσους ολιγάρχες, εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και περιορισμοί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και τη Βρετανία. Ταυτοχρόνως, σε πλήρη αντίφαση με την αξία που προσδίδει ο Ουκρανός πρόεδρος στον πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι και την εμπιστοσύνη με την οποίαν τον περιβάλλει, μοιάζει εξαιρετικά επισφαλής η προνομιακή επιείκεια που ο Αμπράμοβιτς απολαύει προς το παρόν στις ΗΠΑ, ακριβώς χάρη στη μεσολάβηση του Ζελένσκι.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr