Διεθνή

Ρωσία: Αναποφάσιστος ο Βλαντίμιρ Πούτιν για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος

  • newsroom


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από τις αρχές του αιώνα, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν

Αβέβαιος για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, όταν η τρέχουσα θητεία του λήξει το 2024, εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε, προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ αξιολόγησε θετικά την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Σε ό,τι αφορά τα δικά μου σχέδια, τότε πρέπει να πω, ξέρετε ποιο είναι το τέχνασμα; Το τέχνασμα βρίσκεται στο ότι σύμφωνα με το σύνταγμα, έχω το δικαίωμα να εκλεγώ για μια νέα θητεία. Το αν θα το κάνω αυτό ή όχι, προς το παρόν δεν έχω αποφασίσει, αλλά η ίδια η ύπαρξη αυτού του δικαιώματος σταθεροποιεί ήδη την εσωτερική πολιτική κατάσταση, περίπου όπως έκανε και ο Μπάιντεν όταν δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από τις αρχές του αιώνα, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Πέρυσι η Ρωσία ψήφισε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δίνουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν το δικαίωμα να διεκδικήσει ακόμα δύο εξαετείς θητείες, χωρίς τις οποίες θα έπρεπε να παραιτηθεί το 2024.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να γίνει ένας «ανίσχυρος» πρόεδρος, αν δεν είχε τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.

Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Κρεμλίνο, το οποίο νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε καταγγείλει ως «παράλογη» ανάμιξη ένα ψήφισμα που πρότειναν Αμερικανοί νομοθέτες, σύμφωνα με το οποίο δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ο Πούτιν ως πρόεδρος της Ρωσίας εάν παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία το 2024. Επισήμως, όπως αναμένεται, την απόφασή του θα ανακοινώσει μετά τις αμερικανικές μεσοεκλογές για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο 2022.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Στα €297 εκατ. τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους – Προχωρά το Project Tomorrow

Μεγάλες ελλείψεις στην αγορά – Αναζητούνται από τσιπάκια και γυαλί μέχρι… τενεκεδάκια (pics)

Τουρκική λίρα: Η κατάρρευσή της φέρνει αγωνία και στη βορειοδυτική Συρία