Κρίσιμες συναντήσεις έλαβαν χώρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με αντικείμενο την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την αποκλιμάκωσή της. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε χθες τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και η επόμενη στάση του αναμένεται να είναι το Κίεβο, όπου τον περιμένει ο Ουκρανός ομόλογός του. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν. Στο μεταξύ, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το πρώτο του τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Παραγωγική φάνηκε να είναι η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18.33 ώρα Μόσχας (17:33 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες. Σύμφωνα με το TASS, οι ηγέτες των δύο χωρών συνέχισαν την συζήτηση και στο γεύμα εργασίας. Ανοίγοντας τις συνομιλίες, ο Πούτιν σημείωσε ότι «έχει δημιουργηθεί μια καλή ατμόσφαιρα μεταξύ Μόσχας και Παρισιού προκειμένου να βελτιωθούν γενικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». O Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ουσιαστικά κορυφαίος πολιτικός της Δύσης που επισκέπτεται τη Μόσχα μετά την έναρξη της κρίσης. Πριν τις συνομιλίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τις προσπάθειές του και είπε ότι «όλοι πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει και η Ρωσία να νιώθει ασφαλής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συζητούσαν ξανά μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Κίεβο.

«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση θα μπορούσε τελικά να επιλυθεί ειρηνικά και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στα συμφωνηθέντα στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Όσον αφορά στις συμφωνίες του Μινσκ – είτε είναι ζωντανές ή έχουν προοπτικές είτε όχι – πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (σε αυτές)» δήλωσε ο Πούτιν.

Μακρόν: Σημάδια σύγκλισης με τη Ρωσία, αν και οι διαφορές παραμένουν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Μακρόν είχε επίσης έναν καλό λόγο να πει για τον Ουκρανό ηγέτη, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του παρά τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας του.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στη Μόσχα, ο Μακρόν είχε δηλώσει στην Journal du Dimanche ότι «η επίσκεψη στην Μόσχα μπορεί να αποτρέψει μία πολεμική σύρραξη». Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του Γάλλου προέδρου: να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση του Ρώσου προέδρου για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Εξάλλου, συγκαταλέγεται στους Ευρωπαίους ηγέτες που πιστεύει ότι μία διπλωματική λύση παραμένει ακόμη εφικτή. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εν μέσω της κρίσης αυτής, ο Εμμανουέλ Μακρόν όχι μόνο προτείνει λύσεις, αλλά και ακούει προσεχτικά τον Ρώσο πρόεδρο. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, άλλωστε, έχουν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφερθεί στις θεμιτές αξιώσεις ασφαλείας της Ρωσίας», αναγνωρίζοντας έτσι και την θέση του Κρεμλίνου.

Σολτς για Ουκρανία: Όλα τα μέτρα θα ληφθούν από κοινού

«Δεν θα υπάρξουν μέτρα στα οποία θα ενεργήσουμε διαφορετικά. Θα ενεργήσουμε ενωμένοι, μαζί. Θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα και θα γίνουν από κοινού με τους συμμάχους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι», διαβεβαίωσε από τον Λευκό Οίκο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Ο κ. Σολτς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους. Προηγουμένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι, «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2».

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον της Ουκρανίας και φυσικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί (…) Πρόκειται για σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι, να αντιδράσουμε από κοινού και να κάνουμε μαζί ό,τι είναι αναγκαίο. Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι. Αυτό το μήνυμα έχει καταστεί κατ’ επανάληψη σαφές και το έχει αντιληφθεί ακόμη και η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους και τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι παράλληλα με την προετοιμασία των κυρώσεων πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τη Μόσχα, σε όλα τα σχήματα, είτε διμερώς με τις ΗΠΑ είτε με το ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Σχήματος της Νορμανδίας. «Αυτή είναι η στρατηγική με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η Ρωσία «πρέπει να αντιληφθεί ότι οι κυρώσεις θα αφορούν μακροπρόθεσμα, βαριά μέτρα». Είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα με τους συμμάχους μας, με τις ΗΠΑ, συνέχισε ο Γερμανός καγκελάριος και κατέληξε: «Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα στα οποία θα έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Όλα τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν και θα γίνουν από όλους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Δεν θα κάνουμε διαφορετικές κινήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί τη Γερμανία αξιόπιστο εταίρο στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους» των ΗΠΑ, ο οποίος «έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας». Η Γερμανία «είναι απολύτως, εντελώς και πλήρως αξιόπιστη. Δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά, για να σχολιάσει από την πλευρά του ο κ. Σολτς ότι για τη Γερμανία η διατλαντική σχέση παραμένει ένας από τους βασικότερους πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής και κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη οι πλούσιες χώρες να συνεργαστούν ώστε να εξασφαλιστούν εμβόλια κατά της COVID-19 και για τις φτωχότερες χώρες, ενώ, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, επισήμανε ότι «προφανώς μόνο παγκόσμιες λύσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα» και υπογράμμισε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ως βιομηχανικές δυνάμεις, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αλλά και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το μέλλον. Ανέδειξε τη σημασία δημιουργίας ενός «κλαμπ ομοϊδεατών» για την προστασία του κλίματος.

Με πληροφορίες από protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ