Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, άνοιξε τη δεύτερη ημέρα στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, δηλώνοντας από το βήμα, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Ευρώπη για την αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης και χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικό τόνο από αυτόν του Τζέι Ντι Βανς πέρσι. Τότε, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επέκρινε σκληρά την Ευρώπη για την υπερβολική εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και είχε εκτοξεύσεις βολές για σειρά θεμάτων, όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Υπό τον πρόεδρο Τραμπ οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει το καθήκον δημιουργίας ενός νέου κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επαναλάβουν τη διαδικασία ανανέωσης και αποκατάστασης, καθοδηγούμενες από την όραση για ένα μέλλον τόσο περήφανο, τόσο κυρίαρχο και τόσο ζωτικό όσο ήταν οι πολιτισμοί μας στο παρελθόν. Και ενώ είμαστε προετοιμασμένοι, αν χρειαστεί, να το κάνουμε μόνοι μας, προτιμούμε και ελπίζουμε να το κάνουμε αυτό μαζί σας, τους φίλους μας εδώ στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ρούμπιο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν τη στενή συμμαχία τους με την Ευρώπη και επιθυμούν την επιτυχία της περιοχής, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, το Σάββατο. «Μας ενδιαφέρει βαθιά το μέλλον σας και το δικό μας».

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν μια ισχυρή Ευρώπη.

 «Η μοίρα μας είναι και θα είναι πάντα αλληλένδετη με τη δική σας, γιατί ξέρουμε ότι η τύχη της Ευρώπης δεν θα είναι ποτέ αδιάφορη για τη δική μας εθνική ασφάλεια. Το ερώτημα είναι τι προστατεύουμε, γιατί οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν προστατεύουν κάτι αφηρημένο».

Ο Ρούμπιο αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ μπορεί, κατά καιρούς, να είναι κάπως «άμεσες και επιτακτικές στις συμβουλές που δίνει», αλλά προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι προσηλωμένη στη Συμμαχία.

Ο Ρούμπιο αναφέρθηκε, επίσης, στις μακροχρόνιες ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.

Υποστηρίζοντας ότι η μαζική μετανάστευση δεν είναι «ένα περιθωριακό ζήτημα χωρίς ιδιαίτερη σημασία», ο Ρούμπιο δήλωσε ότι «συνεχίζει να αποτελεί μια κρίση που μεταμορφώνει και αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες σε ολόκληρη τη Δύση».

«Μαζί, μπορούμε να επαναβιομηχανοποιήσουμε τις οικονομίες μας και να ξαναχτίσουμε την ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε τους λαούς μας. Ωστόσο, το έργο αυτής της νέας συμμαχίας δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στη στρατιωτική συνεργασία και στην ανάκτηση των βιομηχανιών του παρελθόντος. Πρέπει επίσης να επικεντρώνεται στην προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων μας για να χτίσουμε έναν νέο δυτικό αιώνα», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ψηφιακό υπερόπλο με real time ελέγχους από την Eφορία

Πέντε CEOs απαντούν στο newmoney: Τι έρχεται για την αγορά της Πληροφορικής μετά το τέλος του RRF (pics)

Ο αόρατος πόλεμος κατά της ενέργειας: Κυβερνοεπιθέσεις, σαμποτάζ και σοβαρά κενά στα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα