Διεθνή

Σε ύφεση το Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά σε μια δεκαετία

  • newsroom


Αιτία οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνταράσσουν την πόλη εδώ και πολλούς μήνες

Σε ύφεση διολίσθησε κατά το γ’ τρίμηνο του έτους το Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα Πέμπτη, εξαιτίας των πολύμηνων, βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αλλά και του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Συγκεκριμένα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου έναντι του προηγούμενου τριμήνου και είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 2,9%.  Τα στοιχεία είναι τα πιο αδύναμα για το Χονγκ Κονγκ από τη διετία 2008-2009.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ μείωσε τα επιτόκια σήμερα ακολουθώντας την αμερικανική Federal Reserve.

Η κυβέρνηση επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στο 0,4% από το 0,6%, και σε συρρίκνωση 0,5% στο τρίμηνο έναντι 0,3% προηγουμένως.

Υπό την πιεση των κυβερνητικών σχεδίων για ανακούφιση των επιχειρήσεων από το βαρύ πλήγμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, η ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συνθήκες δικαιολογούν «έκτακτα μέτρα».

«Αν εξακολουθήσουμε να δρούμε με τον ίδιο συμβατικό τρόπο, δεν είμαστε πολύ υπεύθυνοι», είπε.

Η κυβέρνησή της έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 21 δισ. δολ. για τις επιχειρήσεις, δίνοντας χρήματα για την κάλυψη ενοικίων έως και επιδοτήσεις για καύσιμα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «Η εσωτερική ζήτηση επιδεινώθηκε σημαντικά» και συμπληρώνει ότι «καθώς οι συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης επιβάρυναν το καταναλωτικό κλίμα και οι μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις προκάλεσαν σοβαρές διαταραχές στους κλάδους λιανικής, τροφοδοσίας και άλλων καταναλωτικών κλάδων, οι δαπάνες για προσωπική κατανάλωση κατέγραψαν πτώση (σε ετήσια βάση) για πρώτη φορά στη δεκαετία».