Ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που καταγράφεται ακόμη και στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες και προοδευτικές κοινωνίες είναι το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιοχές του πλανήτη όπου ο μισθός των νέων γυναικών φτάνει στο 120% των ανδρών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, στη μητροπολιτική περιοχή Μόργκανταουν (τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ) οι νέες γυναίκες αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες ομολόγους τους. Σε αυτή την περιοχή ο μέσος μισθός των γυναικών έως 30 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι 14% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα των ανδρών. Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται στο Γουάνετσι της Ουάσινγκτον και σε ακόμη 20 από τις 250 μετροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο ερευνητών του Pew.

Σε εθνικό επίπεδο το μισθολογικό χάσμα θέλει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση. Οι Αμερικανίδες κερδίζουν 82 σεντ για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας Αμερικανός σε αντίστοιχη θέση και ηλικία. Ωστόσο σε 22 μητροπολοτικές περιοχές η εικόνα αντιστρέφεται με τον μέσο μισθό των γυναικών να φτάνει έως και το 120% εκείνου των ανδρών.

Στις περιοχές αυτές όπου οι γυναίκες έχουν πετύχει μισθολογική ισότητα ή και υπεροχή, η εκπαίδευση είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Καταγράφεται δηλαδή αρκετά υψηλότερο ποσοστό γυναικών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Μόργκανταουν που αναφέραμε παραπάνω είναι μία πανεπιστημιούπολη και οι γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου είναι αριθμητικά περισσότερες. Στην Ουάσιγκτον επίσης το 60% των γυναικών έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία υπέβαλε ειρηνευτικό σχέδιο και «περιμένει απάντηση»

Ελληνικό: Ένας νέος τρόπος ζωής ανοιχτός για όλους γίνεται πραγματικότητα

Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για 1.000.000 ενστάσεις στο Κτηματολόγιο