Η αστυνομία της Βαλτιμόρης προχώρησε αργά χθες βράδυ μπροστά από το δημαρχείο σε σειρά συλλήψεων διαδηλωτών, οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου, ο οποίος τραυματίστηκε μέσα σε βαν της αστυνομίας, γεγονός που έχει προκαλέσει βίαιες ταραχές στην πόλη αυτή των ανατολικών ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές είχαν σχηματίσει κλοιό έχοντας απέναντί τους τις δυνάμεις της τάξης παρά την ανακοίνωση της άσκησης δίωξης σε βάρος έξι αστυνομικών που κατηγορούνται μεταξύ άλλων για φόνο ή ανθρωποκτονία εξ αμελείας τέσσερις μεταξύ αυτών.

Οι συλλήψεις έγιναν τη νύχτα, ενώ επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της πόλης η κυκλοφορία ήταν πολύ αραιή καθώς πλησίαζε 10.00 η ώρα το βράδυ, που θα άρχιζε να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τέταρτη συνεχή νύχτα.

“Οι αστυνομικοί συνέλαβαν διαδηλωτές που αρνούνταν να εγκαταλείψουν το σημείο μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας”, ανακοίνωσε η αστυνομία της Βαλτιμόρης μέσω Twitter.

“Η σύλληψή του είναι άδικη. Αυτή είναι η πόλη μου. Αυτή η αστυνομία δεν κατοικεί εδώ, εγώ κατοικώ”, δήλωσε ένας διαδηλωτής στο CNN.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές έχοντας απομακρυνθεί από το δημαρχείο ζητούσαν “δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι”, τον 25χρονο που υπέκυψε στις 19 Απριλίου στο “βαρύ” τραύμα του, ένα κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, το οποίο προκλήθηκε κατά τη μεταφορά του –χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας και με δεμένα τα πόδια και τα χέρια– στις 12 Απριλίου, μέσα βαν της αστυνομίας που κινείτο.

Μετά τον θάνατό του, στη Βαλτιμόρη πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις, οι οποίες τη Δευτέρα μετατράπηκαν σε ταραχές.

Αργά χθες το απόγευμα, καθώς αστυνομικοί παρακολουθούσαν την πορεία, διαδηλωτές φώναζαν: “στείλτε αυτούς τους αστυνομικούς στη φυλακή, όλο αυτό το καταραμένο σύστημα σίγουρα φέρει την ευθύνη”. “Σταματήστε την κατοχή της Βαλτιμόρης”, φώναζε άλλος.

Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: “Ευχαριστούμε κυρία Μόσμπι”, το όνομα της εισαγγελέως του Μέριλαντ, Μέριλιν Μόσμπι, η οποία είχε ανακοίνωσε νωρίτερα την άσκηση διώξεων σε βάρος έξι αστυνομικών. Η απόφασή της επικρίθηκε έντονα από τον δικηγόρο του τοπικού συνδικάτου της αστυνομίας, αλλά επικροτήθηκε από την οικογένεια του θύματος και κατοίκους.

“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εισαγγελέα και την ομάδα της για το πρωτοφανές θάρρος τους και την απάντησή τους σε αυτή την κρίση”, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μέρφι, δικηγόρος της οικογένειας.

Στη συνοικία της Βαλτιμόρης, την πλέον πληγείσα από τη βία που ξέσπασε τη Δευτέρα, οι κάτοικοι με φωνές επιδοκίμασαν την εισαγγελική απόφαση. “Είναι πολύς καιρός που περιμέναμε αυτό”, δήλωσε ο 47χρονος Ντέχτερ Ντίλαρντ σε κεντρική διασταύρωση, όπου ένα σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκε και κάηκε στις χειρότερες ταραχές που συγκλόνισαν τη Βαλτιμόρη από το 1960.

Ο δικηγόρος του συνδικάτου της Αστυνομικής Αδελφότητας κατήγγειλε μια βεβιασμένη απόφαση. “Ουδέποτε είδα τέτοια προθυμία για άσκηση διώξεων”, κατήγγειλε ο Μάικ Ντέιβι, πρώην αστυνομικός που έγινε δικηγόρος του συνδικάτου των αστυνομικών της Βαλτιμόρης, που εκπροσωπεί τους έξι αστυνομικούς.

“Δεν έκαναν τίποτε κακό”

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αστυνομικοί αυτοί θα απαλλαγούν των κατηγοριών, γιατί δεν έκαναν κάτι κακό”, δήλωσε προσθέτοντας ότι “ελπίζει ανεξάρτητος εισαγγελεάς να παρακολουθεί την έρευνα”.

Μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες των έξι κατηγορουμένων αστυνομικών, τρεις από τους οποίους είναι μαύροι. Πέντε τελούν υπό κράτηση, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόουλινγκς-Μπλέικ, έξι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν δήλωσε ότι “πιστεύει στην ποινική δικαιοσύνη” και “προέτρεψε όλους να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με ειρηνικό τρόπο”.

Μετά τις βιαιότητες της Δευτέρας, χιλιάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Βαλτιμόρης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του θανάτου αυτού. “Αυτό που οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης θέλουν περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο είναι η αλήθεια”, δήλωσε.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες αμερικανικές πόλεις αυτή την εβδομάδα. Χθες, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη ζητούσαν “δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι”.

Το τραγικό περιστατικό στη Βαλτιμόρη και διάφορα άλλα που σημάδεψαν πρόσφατα άλλες πόλεις, όπως το Φέργκιουσον, με σειρά θανάτων Αφροαμερικανών στα χέρια της αστυνομίας, αναζωπυρώνουν φυλετικές εντάσεις μεταξύ της κοινότητας των μαύρων και της αστυνομίας. Κυρίως, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ασκούνται διώξεις σε βάρος αστυνομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ