Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο διπλωματικό πεδίο, προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε μια ένδειξη της διάστασης απόψεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία, ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε «τη σημασία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, την οποία χαρακτήρισε γέφυρα ειρήνης», κατέληξε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη του Ερντογάν για την εξαγωγή των σιτηρών και την de facto παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, αρνούμενος πάντως την επιστροφή της Μόσχας στη συμφωνία, η οποία -υπό την αιγίδα της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών- επέτρεψε επί έναν χρόνο τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεδομένων των αναγκών σίτισης των πιο φτωχών χωρών, βρίσκονται υπό επεξεργασία επιλογές που θα επιτρέψουν την προμήθεια ρωσικών σιτηρών […] Υπάρχει βούληση συνεργασίας στον τομέα αυτόν με την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο, συνοψίζοντας τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε την άρνησή του να επιστρέψει στη συμφωνία, δηλώνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία όταν η Δύση τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως προς τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν είναι στόχος των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα έχει πει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ασφάλιση αποτελούν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα τελευταία χρόνια Ερντογάν και Πούτιν επαίρονται για την ικανότητά τους να βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις παρά τις διαφορές, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία μοιάζει να έχει πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμα

Πότε «κλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική Οικονομία – H Scope και τα κρίσιμα «ραντεβού»

Goldman Sachs: Τι πραγματικά σημαίνει η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch

Μισθώσεις ακινήτων: Έως πότε παρατείνεται η προθεσμία για τις δηλώσεις που έχουν λήξει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ