Ο Στιβ Μπάνον, πρώην υπεύθυνός στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία αλλά και κατά το πρώτο επτάμηνο της προεδρίας του που θεωρείται από πολλους ως ο αρχιτέκτονας της νίκης Τραμπ αλλά και βασικός διαμορφωτής της ρητορείας του αμερικανού Προέδρου βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες υπό κράτηση στη Νέα Υόρκη από Ομοσπονδιακές αρχές. Μαζί του κατηγορούνται άλλα τρία άτομα για απάτη.

Η υπόθεση αφορά υπεξαίρεση ποσών από το ταμείο δωρητών «Χτίζουμε το Τείχος» στο οποίο εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της πολιτικής του Τραμπ είχαν συνεισφέρει δωρεές για να χρηματοδοτήσουν το χτίσιμο τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το ταμείο συγκέντρωσε περισσότερα απο 25 εκατ. δολάρια από πολίτες, ενώ οι υπεύθυνοι που κατηγορούνται σήμερα είχαν πει ότι δε θα λάβουν αμοιβή και ότι εργάζονται σε εθελοντική βάση. Αντ’αυτού λάμβαναν τακτικά ποσά από το ταμείο για προσωπικά τους έξοδα ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Ο Στιβ Μπάνον εκτιμάται ότι έχει λάβει περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια. Αντιμετωπίζει τις κατηγορίες απάτης και παράνομης νομιμοποίησης εσόδων – κάθε μια έχει μάξιμουμ ποινή 20 ετών από τον αμερικανικό ποινικό κώδικα. Ωστόσο την ποινή θα την αποφασίσει ο δικαστής στην ακροαματική διαδικασία.