Αύξηση στις τιμές του σιταριού φέρνουν οι δυσμενείς εκτιμήσεις για την παραγωγή στη Ρωσία, η οποία τον Μάιο δέχτηκε ισχυρό πλήγμα λόγω του ασυνήθιστα ψυχρού καιρού στη Ρωσία.

Την Τετάρτη οι τιμές του σιταριού έφτασαν σε υψηλό εννέα μηνών, με τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο να αυξάνονται έως και 6,1%, καθώς αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Μάιο η εταιρεία IKAR αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τη σοδειά σιταριού στη Ρωσία το 2024-2025 κατά 10% προς τα κάτω, εκτιμώντας πλέον την παραγωγή στα 83,5 εκατ. τόνους, έπειτα από νέους υπολογισμούς για μια «ακριβέστερη εκτίμηση των ζημιών από τον παγετό και την ξηρότητα σε ολόκληρο τον νότο (της Ρωσίας)».

Εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σιταριού στον κόσμο αντιμετωπίζει μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 4% σε ετήσια βάση. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η παγκόσμια προσφορά είχε λάβει στήριξη από δύο διαδοχικές σοδειές – ρεκόρ στη Ρωσία, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών από τα υψηλά του 2022.

Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού προβλέπεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, γεγονός που αναμένεται να φέρει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών. Αναλυτές της Argus Media ανέφεραν σε σημείωμά τους ότι «η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη βροχών στη Ρωσία και την Ουκρανία φέρνει ανησυχία στις αγορές, μετά τον παγετό στις αρχές Μαΐου».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής εταιρείας Maxar Technologies, αναμένεται να συνεχιστεί επίσης η ξηρασία και η πίεση στις καλλιέργειες σιταριού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Προς νέο σφυρί το μεγαλοπρεπές συγκρότημα στα Ανάβρυτα (pics)

Citi: Οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από αμερικανικά funds είναι «καλός οιωνός»

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ: Το νέο εταιρικό σχήμα με πρόεδρο τον Γιώργο Προκοπίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ