Η Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης δεν έχουν βελτιωθεί μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο εκ μέρους της ΕΚΤ. Μάλιστα, η Σνάμπελ τάσσεται υπέρ μιας ακόμα μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ακόμα και αν αυτό το σενάριο επιτείνει τους κινδύνους για επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση.

«Τον Ιούλιο αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επειδή ανησυχούσαμε για τις προοπτικές του πληθωρισμού», ανέφερε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters η Γερμανίδα οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν αμβλυνθεί. Δεν νομίζω ότι οι προοπτικές έχουν μεταβληθεί σημαντικά».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, η ΕΚΤ προχώρησε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,5%, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που ανέμεναν μία κίνηση ηπιότερης έντασης, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, ο ο οποίος κινδυνεύει να παγιωθεί κοντά σε διψήφιο ποσοστό

Ωστόσο, σύμφωνα με την Σνάμπελ, αυτή η κίνηση εκ μέρους της ΕΚΤ δεν ήταν αρκετή ώστε να αλλάξει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, καθώς η ίδια εκτιμά πως ακόμα και μία ενδεχόμενη ύφεση δεν θα επιφέρει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση των τιμών.

Παράλληλα, η Γερμανίδα τραπεζίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, εκτιμώντας πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος ώστε το ποσοστό του πληθωρισμού να επανέλθει στα επίπεδα-στόχο του 2%.

«Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να είναι μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η Σνάμπελ, τονίζοντας πως «δεν θα απέκλεια ότι, βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω».

Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις της Σνάμπελ αντικατοπτρίζουν την πρόθεσή της να ταχθεί υπέρ μίας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και τον Σεπτέμβριο, καθώς στο εσωτερικό της ΕΚΤ ήδη έχουν ξεκινήσει να χωρίζονται τα «στρατόπεδα» μεταξύ όσων επιθυμούν μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και όσων τάσσονται υπέρ μίας πιο επιθετικής στάσης.

Διαβάστε ακόμη

Μάκρη: Το νησί του Ιονίου που… ψάχνει τον επόμενο ιδιοκτήτη του (pics)

Πόσα χρήματα «αφήνει» η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Κομισιόν: «Εξοικονόμηση ενέργειας 7% με μείωση στη θέρμανση κατά μόλις 1 βαθμό» (tweets)