Οι αγορές συναλλάγματος δεν έχουν αποφύγει την κρίση που προκαλείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο δείκτης Deutsche Bank Currency Volatility Index σκαρφάλωσε κοντά στο 10% την περασμένη Τρίτη, υψηλό ρεκόρ από τον Απρίλιο του 2020 στις αρχές της πανδημίας.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,4% μετά από τον περιορισμό της «φυγής» προς τα safe havens. Σημειωτέον πως η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει καταγράψει συνολική πτώση 4% από την αρχή της ρωσικής εισβολής. 

Σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές, τα στελέχη της Goldman Sachs, Zach Pandl και Kamakshya Trevedi, υπογράμμισαν πως η τράπεζα δεν ποντάρει σε αύξηση της ισοτιμίας του νομίσματος όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες. «Παρά την απότομη μείωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου τα μοντέλα μας υποδεικνύουν πως το ευρώ θα έπρεπε να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα στα 1,07 με 1,08 δολάρια», ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα μοντέλα, παράλληλα, υποδεικνύουν πως το ευρώ είναι σχετικά ισχυρό απέναντι στο πολωνικό ζλότι, τη σουηδική κορώνα, το ουγγρικό φιορίνι, τη βρετανική λίρα, αλλά δεν υπερέχει του ελβετικού φράγκου. 

«Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, οι επενδυτικές επιλογές μας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι το αμερικανικό δολάριο και η βρετανική λίρα, ενώ η ισοτιμία με το ελβετικό φράγκο λόγω της ιδιότητάς του ως safe haven σε περίοδο κρίσεων μπορεί να περιοριστεί μετά από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά τις ανησυχίες για την επέκταση του πολέμου, το ευρώ δεν πρόκειται να υποτιμηθεί αφού δεν απειλείται ευθέως η ευρωπαϊκή οικονομία.

Για τη BMO Capital Markets, η μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου σε σχέση με τα λοιπά ευρωπαϊκά νομίσματα, οφείλεται στη ρευστότητα που χαρακτηρίζει το ενιαίο νόμισμα. 

Ρούβλι

Η ισοτιμία του ρωσικού ρουβλίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου έχει καταγράψει πτώση άνω του 64% φέτος και βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, λόγω των κυρώσεων που αποκλείουν τη Ρωσία από τις διεθνείς αγορές και «στραγγαλίζουν» το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Κεντρικό ρόλο στην κατάρρευση αυτή έπαιξε και η απαγόρευση της πρόσβασης στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία ως επί το πλείστον ήταν σε ευρώ.

Τα στελέχη της BMO, Greg Anderson και Stephen Gallo, παρ’ όλα αυτά τόνισαν πως το ρούβλι θα είχε καταγράψει μεγαλύτερη πτώση εάν υπήρχαν άμεσες κυρώσεις στο ρωσικό τομέα ενέργειας.

Σημειωτέον πως το ρωσικό χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από την προηγούμενη εβδομάδα προς αποφυγή ενός κραχ.

Παράλληλη πτώση έχουν καταγράψει και οι ισοτιμίες νομισμάτων-«δορυφόρων» του ρουβλίου όπως αυτά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.

Όσο για τα ποσοστά μεταβλητότητας, οι Anderson και Gallo υποστηρίζουν πως το πολωνικό ζλότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, εάν αναλογιστεί κανείς πως η Πολωνία αποτελεί δίοδο των Ουκρανών προσφύγων από τη μία αλλά και του στρατιωτικού εξοπλισμού της Δύσης προς τις ουκρανικές δυνάμεις, από την άλλη. 

Διαβάστε ακόμα:

«Αι ειδοί του Μαρτίου»: Αλλάζουν τα πάντα σε στόχους, μέτρα, προβλέψεις και υποθέσεις

Ρωσία: Σε υψηλό 7 ετών ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Άγγιξε το 9,15%

Bitcoin: Ρυπαίνει όλο και περισσότερο το περιβάλλον