Η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν τα από κοινού πλάνα τους για το πακέτο ανάκαμψης από την πανδημία, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ισχυρότερη διμερή σχέση του μπλοκ, σύμφωνα με το Politico.

«Ηταν σημαντικό να προβούμε σε αυτή την από κοινού παρουσίαση, αφού η Γερμανία και η Γαλλία συνεργάζονται από την απαρχή της κρίσης», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς

Η διμερής αυτή προσπάθεια της δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης για τη σωτηρία των πληγέντων από την πανδημία ευρωπαϊκών οικονομιών οδήγησε στη δημιουργία προγράμματος ύψους 800 δισ ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά. Το Ταμείο, το οποίο θα διαθέσει 368 δισ ευρώ σε επιχορηγήσεις και 386 δισ ευρώ σε φθηνά δάνεια στις χώρες της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του αυτό το καλοκαίρι, εάν λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Οταν η Γαλλία και η Γερμανία το θέλουν, η Ευρώπη μπορεί», ανέφερε ο Λε Μερ.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία θα παρουσιάσουν τα πλάνα τους στην Κομισιόν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Λε Μερ, ο οποίος παρότρυνε τους ρυθμιστές της ΕΕ να τα εγκρίνουν «όσο το δυνατόν γρηγορότερα έτσι ώστε να να “περάσουν” και από το Συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιουλίου το αργότερο» έτσι ώστε η πρώτη δόση «να δοθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού».

Η Κομισιόν έχει δύο μήνες για να υπολογίσει τα πλάνα και να προτείνει οικονομικές κινήσεις στο Συμβούλιο το οποίο με τη σειρά του έχει ένα μήνα. Οι χώρες, τότε, θα μπορούν να λάβουν το 13% των ανατεθειμένων ποσοστών τους, με το υπόλοιπο 87% να απελευθερώνεται μέχρι το 2026.

Καμία από τις δύο χώρες δε ζήτησε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δανεισμού του Ταμείου, όπως αναμενόταν, λόγω του υψηλού credit rating τους, που τους επιτρέπει το δανεισμό με καλύτερα ποσοστά από αυτά της Κομισιόν. Το πλάνο ανάκαμψης της Γαλλίας φτάνει τα 100 δισ ευρώ, με τα 39,4 δισ εξ αυτών να χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα μέσω δανεισμού. Η Γαλλία, παρόλα αυτά, έχει ζητήσει επιχορηγήσεις ύψους 41 δισ ευρώ, μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που θα της δινόταν, χωρίς να προσδιορίσει το λόγο.

Το γερμανικό πλάνο φτάνει τα 28 δισ ευρώ, με την κυβέρνηση να επιβοηθά τα 25,6 δισ ευρώ εξ αυτών με δικά της χρήματα. 

Η Γαλλία αναμένει πως θα αυξήσει την οικονομική της ανάπτυξη κατά 4% μεταξύ του 2020-2025 και θα δημιουργήσει περίπου 240000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2022. Η Γερμανία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 2% περισσότερο μακροπρόθεσμα, αλλά και την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 0,5%.

Η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το 50% και 40% αντίστοιχα σε επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής «πέραν του στόχου του 37% της ΕΕ», όπως ανέφερε ο Σολτς. 

Στη Γαλλία, το μεγαλύτερο μέρος των πράσινων επενδύσεων θα δοθούν στις υποδομές και τις μεταφορές, περίπου 7 δισ ευρώ συνολικά. Η αεροπορική βιομηχανία θα λάβει περίπου 1,5 δισ ευρώ και οι σιδηρόδρομοι περίπου 4 δισ ευρώ.

Στη Γερμανία, οι προσπάθειας θα επικεντρωθούν στις μεταφορές, με περίπου 5,5 δισ ευρώ, ενώ 3,3 δισ ευρώ προορίζονται στη δημιουργία τεχνολογίας χρήσης υδρογόνου.

Και οι δύο χώρες επενδύουν στην ψηφιοποίηση, με τη Γερμανία να ξοδεύει το 50% και τη Γαλλία το 25% στη δημιουργία της ευρύτερης βιομηχανίας μικροτσίπ της Ευρώπης. 

Αλλες μεγάλες επενδύσεις συμπεριλαμβάνουν την έρευνα και την υγειονομία της Γαλλίας με 7,7 δισ ευρώ, και 3 δισ ευρώ στην κατασκευή νοσοκομείων στη Γερμανία.

Η Γαλλία συμπεριέλαβε στο πλάνο της τρεις μεταρρυθμίσεις: μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης των ανέργων, ένα νόμο για την κλιματική αλλαγή, και αλλαγές στο σύστημα δημοσίων εξόδων.

Το γαλλικό πλάνο, πάντως, δε συμπεριλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για τις επερχόμενες και διχαστικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης που παρουσιάστηκε από τον Μακρόν το 2019, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει όταν η πανδημία και η οικονομική κρίση έχουν περάσει.

Το γερμανικό πλάνο συμπεριλαμβάνει μεταρρύθμιση στην άρση των εμποδίων επενδύσεων και την εκσυγχρόνιση του δημόσιου τομέα.

Διαβάστε ακόμα: 

ΤτΕ: Αύξηση κατά €1,66 δισ. στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Μάρτιο 

ΟΟΣΑ: Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθών στην Ελλάδα το 2020 

Σκυλακάκης: Θα δοθούν άλλα €6 δισ. στην οικονομία ως το τέλος του έτους