Περίπου πέντε εβδομάδες περιθώριο έχει, όλες και όλες, η Thames Water προκειμένου να πείσει τη ρυθμιστική αρχή της Water Services Regulation Authority (Ofwat) πως έχει ένα βιώσιμο πλάνο επιβίωσης. Αλλιώς η κρατικοποίηση της είναι μονόδρομος, με την κυβέρνηση να φέρεται να έχει ήδη έτοιμο το σχετικό σχέδιο.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η κορυφαία εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας έχει τελικό περιθώριο έως το οριστικό διοικητικό συμβούλιο της ρυθμιστικής αρχής, στις 23 Μαΐου, πέραν του οποίου η Ofwat θα εκδώσει την ετυμηγορία της για τα επίπεδα χρεώσεων που μπορούν να επιβάλουν στους καταναλωτές οι εταιρείες ύδρευσης.

Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ήδη αναγκάστηκε να αναβάλει το προγραμματισμένο συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, για την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των εντατικών διεργασιών που γίνονται για τη διαμόρφωση της πρότασης που θα καταθέσει στην Ofwat.

Το πλάνο κρατικοποίησης

Αν και η εταιρεία που αριθμεί περίπου 16 εκατ. πελάτες κυρίως στο Λονδίνο θεωρεί πως έχει αρκετά μετρητά στα ταμεία της για να επιβιώσει για άλλους 15 μήνες, αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως είναι απαραίτητο να φτάσει σε συμφωνία άμεσα με τη ρυθμιστική αρχή προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και την ανάληψη του ελέγχου της από το Δημόσιο.

Πάντως, οι αρχές φαίνεται πως ήδη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό. Δημοσίευμα της Guardian αποκάλυψε πως έχει ήδη καταρτιστεί σχετικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Project Timber», σύμφωνα με το οποίο η νέα κρατική Thames θα «σπάσει» σε δύο εταιρείες, την London Water που θα εξυπηρετεί τη βρετανική πρωτεύουσα και την Thames Valley, η οποία θα καλύπτει όλες τις υπόλοιπες περιοχές.

Σε περίπτωση κρατικοποίησης της εταιρείες υπολογίζεται ότι ορισμένοι από τους πιστωτές της θα χάσουν έως και το 40% των χρημάτων τους. 

Η αντίστροφη μέτρηση

Ουσιαστικά η αντίστροφη πορεία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα, όταν οι κορυφαίοι μέτοχοι της Thames δήλωσαν πως δεν θα βάλουν άλλα χρήματα στην εταιρεία, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Αυτό υποχρέωσε τη μητρική holding Kemble Water Finance να παραδεχτεί πως πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της που περιλαμβάνουν την αποπληρωμή δανείου ύψους 190 εκατ. στερλίνων μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Από την άλλη πλευρά και η διοίκηση της Ofwat εμφανίζεται άκρως επιφυλακτική με τον τρόπο δράσης της διοίκησης της Thames και το επιχειρηματικό πλάνο που έχει σχεδιάσει, για τα επόμενα δύο χρόνια, με τρόπο που να ορθοποδήσει οικονομικά αλλά δίχως να επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές. Μεγάλο αγκάθι αποτελεί κυρίως το ενδεχόμενο αύξησης των χρεώσεων προς τους καταναλωτές, που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ρυθμιστική αρχή και την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Η Ofwat αρνείται να αποδεχτεί την απαίτηση της εταιρείας για αυξήσεις στις τιμές έως 40% και αντιστοίχως οι μετόχοι της Thames αρνήθηκαν να προσφέρουν έκτακτα κονδύλια ύψους 500 εκατ. στερλίνων για να κρατήσουν την εταιρεία μακριά από την χρεοκοπία.

Αν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία είναι ορατή η πιθανότητα κρατικοποίησης της Thames.

Υπολογίζεται ότι τα χρέη της εταιρείας πλησιάζουν τα 15 δισ. στερλίνες αποτελώντας έτσι μακράν την πλέον υπερχρεωμένη επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Βακάκης: Η Jumbo εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates

ΔΝΤ – Ατζέντα 2024: Οι στόχοι και οι προκλήσεις της χρονιάς – «Αγκάθια» ο πληθωρισμός και τα χρέη (tweets)

Reuters: «Ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια δεκαετία (διαγράμματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ