Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Την άρση των εξαγωγών πετρελαίου αναμένει η ιρανική οικονομία για την επανεκκίνησή της, εξασθενημένη από τις οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες βαραίνουν την Τεχεράνη από το 1979.

Μετά τη συμφωνία της Λoζάνης, το Ιράν αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά στο κλαμπ των ενεργειακών υπερδυνάμεων, αλλάζοντας το σκηνικό στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 18 μήνες, ωστόσο οι πρώτες εξαγωγές ίσως ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα η Τεχεράνη έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην άμεση επανέναρξη των εξαγωγών, θα προσπαθήσει να συμπιέσει τον χρόνο που απαιτείται για τη ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών και του διαδικαστικού πλαισίου για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο στόλος της εθνικής εταιρείας τάνκερ του Ιράν αριθμεί 26 πλοία, μεγάλα σκαριά τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 200.000 τόνους πετρελαίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα τάνκερ είναι ήδη έτοιμα, φορτωμένα με τον «μαύρο χρυσό» στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και απλώς περιμένουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τη μεταφορά.

Το Ιράν θέλει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1.000.000 βαρέλια, αν και πιο ρεαλιστικός μοιάζει ο στόχος των 800.000. Συνολικά η Τεχεράνη θα παράγει 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι που θα την τοποθετήσει ανάμεσα στους μεγαλύτερους και άρα ισχυρότερους «παίκτες» παγκοσμίως.

Η δυναμική επιστροφή όμως του Ιράν θα έχει και κάποια μειονεκτήματα όπως πιθανότατα η διατήρηση της χαμηλής τιμής του πετρελαίου. Είναι ενδεικτικό ότι λίγα μόλις λεπτά μετά την επίτευξη συμφωνίας την περασμένη Πέμπτη, η τιμή του μπρεντ έπεσε κατά 6%.

Φυσικά το Ιράν θα ανατρέψει και τα παιχνίδια εξουσίας στους κόλπους του ΟΠΕΚ, όπου η Σαουδική Αραβία παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πλέον η Τεχεράνη θα μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στον ΟΠΕΚ και ταυτόχρονα να έχει μεγαλύτερα έσοδα χάρη στις αυξημένες εξαγωγές του.Ήδη οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που είχαν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από το Ιράν είναι έτοιμες να υπογράψουν νέα συμβόλαια τόσο για εξόρυξη πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου.
Το Ιράν έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει, εκτός από μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, και το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία.

Οκτώ συμφωνίες Ιραν-Τουρκίας

Βάζοντας στην άκρη τις πολιτικές και διπλωματικές διαφορές τους και δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική τους αλληλεξάρτηση, Ιράν και Τουρκία υπέγραψαν χθες οκτώ συμφωνίες και επικεντρώθηκαν στο να δώσουν έμφαση στην ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία. Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του για συνομιλίες και την υπογραφή των συμφωνιών.

Η Τουρκία έχει ανάγκη το φυσικό αέριο του Ιράν και η Τεχεράνη -η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης- χρειάζεται απεγνωσμένα τις τουρκικές εξαγωγές.

Το εμπόριο μεταξύ Αγκυρας και Τεχεράνης έχει επίσης παρακωλυθεί από τη διαμάχη σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου. Η Τουρκία, που εισάγει κάθε χρόνο 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ιράν, προσέφυγε το 2012 στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ελβετία αφότου η Τεχεράνη είχε απορρίψει τις διαμαρτυρίες ότι οι τιμές πώλησης ήταν πολύ υψηλές.