Διεθνή

Τιμές τροφίμων: Εκτίναξη κατά 31% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι

  • newsroom


Σε μηνιαία βάση ο δείκτης της Υπηρεσίας Τροφίμων του ΟΗΕ σημείωσε πτώση 1,2% κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών σε σιτηρά, φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα

Πτώση σημείωσαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο, με τον δείκτη της Υπηρεσίας Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 123 μονάδες, 1,2% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, καθώς τον Ιούνιο ήταν στις 124,6 μονάδες. Αιτία η μείωση των τιμών σε σιτηρά, φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο κινήθηκε 31% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Πιο αναλυτικά, o Δείκτης Τιμών Δημητριακών ήταν 3,0% χαμηλότερος τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, μειωμένος κατά 6,0% σε μηνιαία πτώση των διεθνών τιμών αραβοσίτου που συνδέεται με τις καλύτερες από τις προηγούμενες αποδόσεις στην Αργεντινή και τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρόλο που οι συνθήκες καλλιέργειας στη Βραζιλία παρέμειναν ανησυχητικές. Οι τιμές άλλων χονδροειδών σιτηρών όπως το κριθάρι και το σόργο μειώθηκαν επίσης σημαντικά, αντανακλώντας τις ασθενέστερες εισαγωγές. Ωστόσο, οι τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 1,8 % τον Ιούλιο – φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα του 2014 – εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τον ξηρό καιρό και τις συνθήκες καλλιέργειας στη Βόρεια Αμερική. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς τιμές ρυζιού σημείωσαν χαμηλά επίπεδα διετίας, επηρεασμένες από τις κινήσεις του νομίσματος και τον αργό ρυθμό πωλήσεων.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων σημείωσε πτώση 2,8% σε σχέση με τον Ιούνιο, επηρεασμένος από τη χαμηλή δραστηριότητα αγοράς στο βόρειο ημισφαίριο λόγω των διακοπών, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, ενώ ακολουθούν το βούτυρο, το πλήρες γάλα σε σκόνη και το τυρί.

Ο δείκτης φυτικών ελαίων προϊόντων σημείωσε χαμηλά πέντε μηνών, καταγράφοντας πτώση 1,4% από τον Ιούνιο. Εν αντιθέσει, ο δείκτης τιμών ζάχαρης FAO αυξήθηκε κατά 1,7% τον Ιούλιο.

Ο δείκτης τροφίμων του FAO είχε υποχωρήσει τον Ιούνιο για πρώτη φορά μετά από 12 μήνες, σηματοδοτώντας μια παύση στο ευρύτερο ράλι των αγροτικών εμπορευμάτων που τροφοδοτήθηκε από τα προβλήματα στις σοδειές και την ζήτηση από την Κίνα.

Διαβάστε ακόμη:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Παρενέβη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Copernicus: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο τρίτος θερμότερος στα χρονικά

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η αργία της 15ης Αυγούστου