Η νέα έξοδος του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας προκαλεί νέα τρικυμία για την τουρκική λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί από το πρωί με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να σκαρφαλώνει από το πρωί ενώ πριν λίγο άγγιξε το 7,9582, νέο ιστορικό χαμηλό: Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της από την αρχή του έτους.

Η αντίδραση αποτελεί επανάληψη της προηγούμενης εξόδου του Oruc Reis. Καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος αυξάνει, οι πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος εντείνονται – και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση εντός της Τουρκίας. Η υποχώρηση της ισοτιμίας επιταχύνεται από την ώρα που άνοιξαν οι τουρκικές αγορές και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Η φούσκα φουσκώνει…

Εν τω μεταξύ ο Ερντογάν πασχίζει να διατηρήσει τη βιτρίνα μιας οικονομίας που αντέχει στις πιέσεις του covid. Αυτό το πετυχαίνει με διανομή δανείων σε τουρκικό νόμισμα:

Τα νέα δάνεια από τις τουρκικές τράπεζες προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες εκτινάχθηκαν κατά 24 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής.

Για να γίνει αντιληπτή η τεράστια αύξηση των νέων δανείων, στο τέλος του 2019 τα συνολικά δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονταν στις 615 δισ. λίρες (66 δισ. ευρώ). Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 αυξήθηκαν κατά επιπλέον 223 δισεκατομμύρια λίρες (24 δισ.), μια αύξηση που υπερβαίνει το ένα τρίτο.

Με μια οικονομία σε υπερθέρμανση, με τη ροή συναλλάγματος προς τη χώρα από επενδύσεις και εξαγωγές να έχει σταματήσει, με ένα νόμισμα που βρίσκεται στα σκοινιά πλέον σε κάθε γεωπολιτικό «τσαμπουκά» του τούρκου Προέδρου, αυτή η τελευταία βόλτα του Oruc Reis δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Δεν υπάρχουν καύσιμα, κάθε μορφής.

Ο ιδιωτικός τομέας λυγίζει

Εν τω μεταξύ η υποτίμηση της λίρας προκαλεί ασφυξία στους τουρκικούς ομίλους που έχουν δανειστεί σε δολάρια. Δάνεια δισεκατομμυρίων χρήζουν αναδιάρθρωσης χωρίς να είναι καθόλου βέβαιη η τελική αποπληρωμή τους.

Διαβάστε περισσότερα: