Το απρόσμενο έπραξε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, διατηρώντας αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της χώρας και ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα αρχίσει να εφαρμόζει μία πιο «απλή νομισματική πολιτική».
Άμεση αντίδραση, φυσικά, υποχώρηση της λίρας κατά 1% έναντι του δολαρίου. Παράλληλα πτωτικά κινείται και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με απώλειες που φθάνουν στο 1,4%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 10,75%.
Την ίδια ώρα επανέρχονται στο προσκήνιο τα ερωτηματικά για το κατά πόσο η τράπεζα δρα ανεξάρτητα και δεν «υπακούει» σε εντολές, κυρίως από πλευράς του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει ακόμη και ως αντιπατριωτική κίνηση μία αύξηση επιτοκίων.
«Πού είναι, άραγε, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, την οποία υποσχέθηκε η Κεντρική Τράπεζα, μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed; Εκ νέου εγείρονται ερωτηματικά για την ανεξαρτησία της τράπεζας. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι, όπως εγώ, για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, προσπαθούν αλλά δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν την απόφαση», δήλωσε στο Bloomberg, ο Tim Ash, αναλυτής της Nomura.
Η διοίκηση της τουρκικής τράπεζας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 7,5%, το επιτόκιο overnight στο 10,75% και το επιτόκιο δανεισμού στο 7,25%.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς αυτό είχε τονίσει και ο διοικητής της Erdem Basci πριν από μικρό χρονικό διάστημα και με δεδομένη και την αύξηση επιτοκίων από την Fed.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.