Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως για το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επιτρέπεται να αποστείλουν δυνάμεις στην Λιβύη.

Το υπόμνημα εγκρίθηκε με απλή πλειοψηφία, με τις ψήφους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και των “Γκρίζων Λύκων” του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ), του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ εναντίον ψήφισαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI Partisi) της Μεράλ Ακσενέρ.

Η Τουρκία μπορεί να στείλει ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και προσωπικό εκπαίδευσης, στις δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του στρατάρχη Χαλιφα Χαφτάρ, ο οποίο έχει έδρα το Τομπρούκ.

Η Τουρκία πιθανόν να μη στείλει στρατιώτες στη Λιβύη αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και οπισθοχωρήσουν, δήλωσε χθες ο τούρκος αντιπρόεδρος.

Πέραν του ότι το νομοσχέδιο αγνοεί επιδεικτικά το εμπάργκο του ΟΗΕ, που προβλέπει μη αποστολή στρατιωτών και οπλισμού στη Λιβύη, η Τουρκία δεν χρειαζόταν αυτό για να συνδράμει τον εκλεκτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τουρκικής καταγωγής, Φαγέζ αλ-Σαράτζ, καθώς εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο έχουν επιβεβαιωμένα θεαθεί τουρκικά άρματα να πολεμούν στη Λιβύη και τουρκικά όπλα, έχουν βρεθεί στα χέρια των ανταρτών που υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, GNA.

Καταδικάζει το νομοσχέδιο η Αίγυπτος – Έκτακτη συνάντηση ΣΕΑ Αιγύπτου

Η Αίγυπτος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την έγκριση, από το τουρκικό κοινοβούλιο, της πρότασης για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου». Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.

«H τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια εν γένει και ειδικότερα την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των αραβικών συμφερόντων» δηλωσε το ΥΠΕΞ της χώρας.

«Η Αίγυπτος τονίζει ότι η έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που μεταφέρονται από τη Συρία στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του εθνικού κράτους στη Λιβύη και των θεσμών στη χώρα.

Σύμφωνα τέλος με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συνάντηση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αιγύπτου για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, λιγότερο από μία ώρα μετά την έγκριση, από την τουρκική εθνοσυνέλευση, της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Τρίπολη.

Ο Τραμπ και ο Ερντογάν «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων», προστίθεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Συζήτησαν επίσης και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.