Έκτακτο συνέδριο συγκάλεσε για τις 22 Μαϊου το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας, για την εκλογή νέου ηγέτη, μετά τις πληροφορίες για παραίτηση του νυν πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από φερόμενη σύγκρουση με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Η αντικατάσταση του Νταβούτογλου τόσο στην ηγεσία του κόμματος όσο και στην πρωθυπουργία, είναι πιθανό να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές φέτος, μια προοπτική που δεν ενθουσιάζει τους επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή θα τεστάρει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Reuters, η εξέλιξη σηματοδοτεί την θέληση του Ταγίπ Ερντογάν να ισχυροποιήσει την θέση του στην προεδρία της χώρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είχε δείξει ιδιαίτερη υποστήριξη στα σχέδιά του.
Ο διάδοχός του πιθανότατα θα είναι πιο πρόθυμος να στηρίξει τον Τούρκο πρόεδρο στην αλλαγή του Συντάγματος προς ένα προεδρικό σύστημα, μια κίνηση που, σύμφωνα με τους επικριτές του Ερντογάν, θα δημιουργήσει ένα πιο απολυταρχικό καθεστώς.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, ένα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΑΚΡ και μια πηγή κοντά στο κόμμα, οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι η πιο πιθανή συνέπεια. Ο στόχος είναι το κόμμα να κερδίσει τα 2/3 του κοινοβουλίου (άλλες 20 έδρες στις 317 έδρες που κατέχει το κυβερνόν κόμμα σε σύνολο 550 εδρών) ώστε να μπορέσει να αλλάξει το Σύνταγμα χωρίς να διεξαχθεί δημοψήφισμα, όπως είπαν.
«Ο Ερντογάν θα κινηθεί γρήγορα για να πετύχει την πλειοψηφία. Δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο» αναφέρει η δεύτερη πηγή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς και υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, από τους πιο πιστούς στον Ερντογάν, θεωρείται ότι είναι από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τρεις πηγές κοντά στην προεδρία. Άλλοι δύο πιθανοί υποψήφιοι είναι ο υπουργός Μεταφορών Μπινάλ Γιλντιρίμ και ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης, Μπεράτ Αλμπαϊριάκ.
«Πραξικόπημα του Παλατίου» είναι ο τίτλος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet.
«Από εδώ και στο εξής η μοναδική ατζέντα της Τουρκίας είναι η εφαρμογή ενός προεδρικού συστήματος και οι πρόωρες εκλογές» υποστηρίζει ο Mehmet Ali Kulat, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Mak Danismanlik, ο οποίος προβλέπει εκλογές τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Φιλοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν είναι η Τουρκία να διοικείται μόνο από τον πρόεδρο, ένα σύστημα που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί μια «ασφάλεια» απέναντι στις πολιτικές συμμαχίες που έχουν ρίξει τις κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1990. Οι αντίπαλοί του από την άλλη ερμηνεύουν αυτή τη στάση του ως προσωπική φιλοδοξία.
«Πρόκειται για κρίσιμες εξελίξεις στην χώρα οι οποίες πιθανότατα θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την κατεύθυνσή της τόσο όσον αφορά το πολίτευμα όσο και όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική πολιτική και τις γεωστρατηγικές της σχέσεις» τονίζει ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής στην Nomura.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.