Την κατασκευή εργοστασίου στην Ουκρανία, όπου θα απασχολεί περίπου 500 υπαλλήλους και θα κατασκευάζει τα μοντέλα TB2 ή TB3 drone, ξεκίνησε η τουρκική εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας Baykar, όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλός της.

Η Baykar έχει υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής για το TB2 drone με 30 χώρες, όπως η Ουκρανία, η Αιθιοπία, η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν από το 2018, σύμφωνα με το think tank SIPRI.

«Το εργοστάσιό μας κατασκευάζεται […] χρειαζόμαστε περίπου δώδεκα μήνες για να ολοκληρώσουμε την κατασκευή και μετά θα συνεχίσουμε τοποθετώντας μηχανήματα, εξοπλισμό και οργανωτική δομή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Έκθεσης Άμυνας στο Ριάντ.

«Το εργοστάσιο στην Ουκρανία είναι ένα από τα μεγάλα (σ.σ. της εταιρείας), σχεδιάζουμε να απασχολήσουμε περίπου 500 άτομα», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η ετήσια παραγωγή θα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 120 drones. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η παραγωγή στο ουκρανικό εργοστάσιο θα επικεντρωθεί στο μοντέλο TB2 ή στο TB3.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας που εγείρουν ανησυχία για το εργοστάσιο, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι τα σχέδια «βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη» και πως τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα σχέδια της Baykar να ξεκινήσει την παραγωγή στη Σαουδική Αραβία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Η ανακοίνωση ακολουθεί μια συμφωνία τον Ιούλιο για την πώληση του μοντέλου Bayraktar Akinci, ενός άλλου είδους drone, στη Σαουδική Αραβία, σε αυτό που η Baykar περιέγραψε ως το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία -με έδρα την Κωνσταντινούπολη- σχεδιάζει φέτος να διπλασιάσει την εγχώρια παραγωγή του Akinci, η οποία ήταν 36 drones το 2023, ενώ η παραγωγή TB2 θα παραμείνει αμετάβλητη, στα 230 drones. Πρόσθεσε δε ότι η Baykar στοχεύει επίσης να παράγει τα νέα μοντέλα των Kızılelma και των drones TB3 «κατά δεκάδες».

Τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα Bayraktar έχουν κερδίσει παγκόσμια προσοχή, αφού χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό στις επιχειρήσεις του κατά των Ρώσων εισβολέων, καταστρέφοντας άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού.

Συμφωνίες ανακοίνωσαν και άλλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας που συμμετέχουν στην έκθεση στο Ριάντ. Συγκεκριμένα, χθες (05.02.2024) η αμερικανική Lockheed Martin υπέγραψε συμφωνίες με εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την κατασκευή εξαρτημάτων για συστήματα πυραυλικής άμυνας. Εξάλλου, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες ο αμυντικός όμιλος EDGE Group, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με την Baykar για τον εξοπλισμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη

Οι επενδυτικές προτάσεις της Deutsche Bank – Ποιες μετοχές επιλέγει, ποιους κλάδους προτιμά

ΔΑΑ: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές από την IPO – Στις 7/2 η διαπραγμάτευση

MEVACO: Νέα συμφωνία ύψους $5,7 εκατ. με την Intracom Defense – Τι περιλαμβάνει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ