Η τουρκική κεντρική τράπεζα έκανε σήμερα την έκπληξη προχωρώντας σε μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της, από το 17,5% στο 25%, ώστε να εμποδίσει μια νέα άνοδο του πληθωρισμού.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιγξης ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό πορεία προς τον αποπληθωρισμό (…) και να ελέγξει την επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η νέα σύνθεση του οικονομικού επιτελείου ευνοεί πιο επιθετικές κινήσεις για την ανάσχεση του πληθωρισμού που κινείται κοντά στο 50%. Η λίρα σημείωσε άνοδο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, αύξησε το επιτόκιο στο 25% από 17,5% και πολύ πάνω από τις προσδοκίες της έρευνας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση στο 20%.

Τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν «άλμα», με τη λίρα να αντιστρέφει τις προηγούμενες απώλειες και να κερδίζει πάνω από 2% έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο κλεισίματος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Τα CDS υποχώρησαν κάτω από τις 400 μονάδες βάσης και οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, με τον δείκτη Borsa Istanbul Banks Index να σκαρφαλώνει κατά σχεδόν 6%.

Ενώ το επιτόκιο παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο αύξησης των τιμών στην Τουρκία, είναι η τρίτη συνεχόμενη αύξηση από την επανεκλογή Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος  υποσχέθηκε πιο «ορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές για μια οικονομία από την οποία οι ξένοι επενδυτές έχουν κρατήσει αποστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Ήταν η πρώτη απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής από τότε που διορίστηκαν τρεις νέοι υποδιοικητές στα τέλη του περασμένου μήνα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας πρώην σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς δανειστές της Τουρκίας.

Η Ερκάν, που διορίστηκε τον Ιούνιο, έχει αρχίσει να «ξηλώνει» τις πολιτικές εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού της Τουρκίας που προηγουμένως προωθούσε ο Ερντογάν.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι πολύ άτολμη. Αναφέρουν ως απόδειξη το γεγονός ότι τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια παραμένουν σε αρνητικό έδαφος. Τα πραγματικά επιτόκια της Τουρκίας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

«Ο ρυθμός σύσφιγξης της πολιτικής τους τελευταίους μήνες έχει απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς», ανέφεραν αναλυτές της ING Bank NV ενόψει της απόφασης της Πέμπτης.

Σημαντικοί κίνδυνοι

Η προσέγγιση της Ερκάν εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, ειδικά μετά την απότομη αύξηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα. Η επικεφαλήςς δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών δεν θα κορυφωθεί πριν από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά έδειξε μικρή προθυμία να αυξήσει τα επιτόκια πολύ πιο γρήγορα. Η τράπεζα έχει λάβει και άλλα μέτρα για να αυξήσει το κόστος του χρήματος.

Ο τελευταίος της κανονισμός έβαλε στο στόχαστρο ένα πρόγραμμα αποταμίευσης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και προστατεύει τους κατόχους λογαριασμών από τυχόν αποδυνάμωση της λίρας.

Οι νέοι κανόνες ισοδυναμούν με μια «κρυφή αύξηση των επιτοκίων» και ακολουθούν μια προηγούμενη απόφαση για την αύξηση των απαιτήσεων των τραπεζών σε αποθεματικά, η οποία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σημαίνει επιπλέον 40 μονάδες βάσης σύσφιγξης, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

«Τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν πιθανότατα σε υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις σε λίρες», ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές της Goldman Sachs Group.  Όμως «με το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και του επιτοκίου πολιτικής να διευρύνεται και πάλι, υπάρχει ο κίνδυνος νέας δολαριοποίησης ή απόσυρσης κεφαλαίων».

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αποπλήρωσαν TLTROs ύψους 15,6 δισ. ευρώ το α’ μισό του 2023

BRICS: Σε ποιες χώρες απευθύνει πρόσκληση – Ποιοι οι στόχοι

ΛΑΜΨΑ: Πάνω από τις προβλέψεις οι επιδόσεις της φετινής σεζόν στα ξενοδοχεία του Συντάγματος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ