Διεθνή

Τουρκία: Τα νοθευμένα ποτά έφεραν δεκάδες θανάτους

  • newsroom


Δεκάδες άνθρωποι στην Τουρκία πεθαίνουν από νοθευμένο, παράνομο αλκοόλ και φέτος- Μια σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων φέρνει πάλι στην επιφάνεια το πρόβλημα

Μέχρι στιγμής οι νεκροί από νοθευμένα ποτά ανέρχονται στους 43 μέσα σε μία εβδομάδα στην Τουρκία, 22 από αυτούς στην Κωνσταντινούπολη.

Άλλοι 16 Τούρκοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Φέτος ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τραγικός, καθώς οι παράνομοι παραγωγοί νοθευμένων ποτών, που είναι άλλωστε «παλαιά» πληγή για την Τουρκία, επιλέγουν, όπως όλα δείχνουν, την εορταστική περίοδο για να σπρώξουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες. Αυτή τη χρονιά το παρεμπόριο νοθευμένων ποτών είναι σε μεγαλύτερη ακόμη έξαρση, όχι μόνο λόγω του πολύ υψηλού φόρου στα οινοπνευματώδη, αλλά και λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας.

Απλησίαστα τα εισαγόμενα ποτά

Με την ισοτιμία απέναντι στο ευρώ να ξεπερνά πλέον τις 19 λίρες, οι τιμές των εισαγόμενων ποτών έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στην Τουρκία. Έτσι η παράνομη και φονική παραγωγή νοθευμένων ποτών γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Οι αρχές, σε 56 επιχειρήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σε 81 πόλεις της χώρας, κατάσχεσαν πάνω από επτά τόνους νοθευμένων ποτών, μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ευτυχώς πριν διοχετευθούν στην αγορά. Συνολικά στις εφόδους που έκανε μέχρι στιγμής η αστυνομία έχουν κατασχεθεί περίπου 34.000 φιάλες και πάνω από 27 τόνοι νοθευμένων οινοπνευματωδών.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle