Μετά τις εθνικιστικές κορώνες το πρωί της Δευτέρας όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε την εκλογική του νίκη με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στην Τουρκία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησής του μετά την νίκη του στις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Ιμπραΐμ Καλίν, σύμβουλο του Ερντογάν, την Παρασκευή (2/6) αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ήδη στην Τουρκία έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και σενάρια για το ποιοι θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία.

Ο ίδιος ο Ιμπραΐμ Καλίν προαλείφεται για το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Άμυνας κυκλοφορεί το όνομα του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Ακλόνητος φαίνεται πως είναι στη θέση του Υπουργού Άμυνας ο Χουλουσί Ακάρ. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν αναμένεται να συνεχίσει με τον Ακάρ επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, με τον ίδιο να πρέπει να αφήσει την βουλευτική έδρα που κέρδισε, άλλωστε υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο αξιωμάτων.

Το ίδιο ζήτημα υπάρχει και για την υποψηφιότητα του Σουλεϊμάν Σοϊλού, που επίσης ακούγεται έντονα πως θα διατηρηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και το αν θα αξιοποιηθεί στη νέα κυβέρνηση ο Σινάν Ογάν, ο υπερεθνικιστής προεδρικός υποψήφιος, ο οποίος ευθέως στήριξε στον δεύτερο γύρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναβρασμός στην αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν και η παράταξή του, μετά την μάλλον εύκολη νίκη της Κυριακής, θέλουν να δώσουν την εικόνα της συνέχειας, η αντιπολίτευση στην Τουρκία καλείται να βρει ρόλο και αφήγημα για τα επόμενα πέντε χρόνια εξουσίας του Ερντογάν.

Μια πρώτη ένδειξη έδωσε ίσως ο λόγος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδειχναν την εκ νέου επικράτηση του προέδρου Ερντογάν.

Ο ίδιος δεν θέλησε να παραιτηθεί (και δεν δικαίωσε το ειρωνικό «μπάι μπάι, Κεμάλ» του Ερντογάν και των οπαδών του), ενώ έδωσε το μήνυμα ότι αρχίζει ένας αγώνας έναντι στον ολιγάρχη και έναντι στην οικονομία και τον πληθωρισμό που κάνουν τους Τούρκους να υποφέρουν, αδειάζοντας το ψυγείο τους.

Ήδη από την επομένη του πρώτου γύρου και της παρ’ολίγον νίκης του Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου φώναζε «είμαι εδώ». Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Sabah, το «είμαι εδώ» μετά τον δεύτερο γύρο φαινόταν λιγότερο σίγουρο. Μετά την ήττα το μιμίδιο γύρισε μπούμερανγκ και στα κοινωνικά δίκτυα πολλοί άρχισαν να γράφουν «είσαι ο Κεμάλ και φεύγεις».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr