Στη θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου μεταφέρθηκε και ξεκινά γεωτρήσεις το τουρκικό σκάφος Γιαβούζ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και μεταδίδει η «Yeni Safak».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, τόνισε: «Το πλοίο τρυπάνι Γιαβούζ έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού» προσθέτει η τουρκική πλευρά.

«Σε αυτό το “τεμάχιο” οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είναι επίσης συνιδιοκτήτες έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριους. Στην περίπτωση που εδώ βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, οι δύο πλευρές θα διαμοιραστούν και τα έσοδά του», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου του 2019 οι “τουρκοκυπριακές αρχές” για δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών φυσικών αερίου και των εσόδων τους εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται κατά της ΕΕ, αναφέροντας ότι «έχει μείνει σιωπηλή από το 2003 απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε καμιά ανακοίνωσή της δεν αναφέρθηκε στους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα τους. Η ΕΕ ως προτεραιότητά της πρέπει να τερματίσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών η οποία υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης απέχει από την πραγματικότητα και είναι προκατειλημμένη»

Η τουρκική πλευρά αναφέρει πως η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως η Κομισιόν ετοιμάζει περικοπές στα κονδύλια που δίνει στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στις «παράνομες, κατά την άποψη της ΕΕ,γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο έξω από τις ακτές της Κύπρου», όπως χαρακτηριστικά  αναφέρει σε επιστολή του ο Ύπατος Εκπροσώπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Τα οικονομικά αυτά μέτρα αφορούν και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Πρόκειται για ποσά που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Αγκυρα μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας. Συνολικά πρόκειται  για ένα ποσό 336 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τα μέτρα αυτά θα εξαιρεθούν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.