Τον κοινό βηματισμό των δύο χωρών στα μεγάλα ζητήματα και την ουσιαστική συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια εξήραν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο καλεσμένος του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε μετά την ημίωρη κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών.

Ο Στάρμερ είπε ότι «ανανεώσαμε την ειδική σχέση μας για μια νέα εποχή» και τόνισε ότι η ασφάλεια είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος της ειδικής μας σχέσης».

Εκθείασε μάλιστα την αμυντική σχέση των δύο χωρών, που είναι «η πιο βαθιά και η πιο προχωρημένη στον κόσμο». «Οι στρατιώτες μας εκπαιδεύονται μαζί και πολεμούν μαζί. Οι βιομηχανίες μας κατασκευάζουν μαζί τα πάντα, από αεροσκάφη μέχρι υποβρύχια».

Με αφορμή τα 250 χρόνια από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανική Ανεξαρτησία, που συμπληρώνονται το 2026, ο Στάρμερ είπε ότι οι δύο χώρες έχουν διανύσει «μεγάλη απόσταση» από τότε.

Για την Ουκρανία είπε ότι οι δύο χώρες «συνεργάζονται για να τερματίσουν τις δολοφονίες», ενώ πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν είναι ενέργειες κάποιου που θέλει την ειρήνη». «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας, να υποστηρίξουμε περισσότερο την Ουκρανία και να αυξήσουμε αποφασιστικά την πίεση στον Πούτιν, ώστε να συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα έχει διάρκεια», είπε ακόμη .

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Σταρμερ για την «υπέροχη φιλοξενία».

«Όπως είπα χθες το βράδυ, ο δεσμός μεταξύ των χωρών μας είναι μοναδικός στον κόσμο», είπε και επισήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει περισσότερο καλό σε αυτόν τον πλανήτη από οποιεσδήποτε άλλες δύο χώρες στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Σχετικά με τη συμφωνία εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, ο Τραμπ είπε ότι ο Στάρμερ είναι σκληρός διαπραγματευτής, ενώ αστειεύτηκε λέγοντας ότι «ήταν καλύτερη συμφωνία για εσάς παρά για εμάς».

Στα διεθνούς ενδιαφέροντος ζητήματα, ο Τραμπ είπε για άλλη μια φορά ότι έχει τελειώσει «επτά πολέμους» από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Είπε ακόμη (για άλλη μια φορά) ότι αυτός που θεωρούσε ότι θα ήταν ο ευκολότερος να επιλυθεί λόγω της σχέσης του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποδείχθηκε πιο δύσκολος.

«Με απογοήτευσε πραγματικά, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», είπε ο Τραμπ για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για τον Τσάρλι Κερκ είπε ότι «δολοφονήθηκε επειδή εξέφρασε την άποψή του». Τον χαρακτήρισε «υπέροχο νεαρό, με απίστευτο μέλλον», ενώ αποκάλυψε ότι του είχε πει: «Τσάρλι, νομίζω ότι έχεις πολλές πιθανότητες να γίνεις κάποτε πρόεδρος».

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πώς θα εξελιχθούν οι διανομές σε Ελλάδα και Ευρώπη στην τριετία (πίνακας)

Η 4η Belharra και το στοίχημα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Οι ευκαιρίες και οι «παγίδες» των μειώσεων επιτοκίων της Fed – Τι προτείνει η UBS (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα