Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παρατείνει για ακόμη 10 ημέρες, έως τις 6 Απριλίου, την αναστολή επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν θετικά, παρά τις αντίθετες, όπως τις χαρακτήρισε, αναφορές μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση Τραμπ αναφέρει: «Κατόπιν αιτήματος της ιρανικής κυβέρνησης, με την παρούσα δήλωση δηλώνω ότι αναστέλλω την καταστροφή του ενεργειακού σταθμού για 10 ημέρες, έως τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026, στις 8 μ.μ., ώρα Ανατολικής Ακτής [03:00 της 7ης Απριλίου στην Ελλάδα]. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και, παρά τις εσφαλμένες δηλώσεις για το αντίθετο από τα ΜΜΕ των fake news και άλλους, εξελίσσονται πολύ καλά. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε για το θέμα αυτό! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ».
Πάντως, σχολιαστές επισημαίνουν ότι παραμένει ασαφές με ποιον τελικά συνομιλούν οι Αμερικανοί στο Ιράν, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της ανώτατης πολιτικής αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας έχει σκοτωθεί στις επιθέσεις.
Θυμίζουμε ότι η αρχική αναστολή των αμερικανικών επιθέσεων επρόκειτο να λήξει την Παρασκευή. Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με επιθέσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, προκαλώντας έντονη αναταραχή στις αγορές ενέργειας.
Η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε απότομη άνοδο των τιμών πετρελαίου, καθώς το Ιράν έχει ουσιαστικά διακόψει τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενά του Ορμούζ, βασικού διαύλου για τη μεταφορά αργού πετρελαίου παγκοσμίως. Τα συμβόλαια Brent σημείωσαν άνοδο άνω του 5,6%, κλείνοντας στα 108,01 δολάρια το βαρέλι, επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα και εντείνοντας τους φόβους για πληθωριστικές πιέσεις και επιβράδυνση της οικονομίας.
Στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,74%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του 2026, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε την ανησυχία των επενδυτών.
Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε από τον Λευκό Οίκο και το υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «πολύ σημαντικές συνομιλίες» με το Ιράν. Στο συμβούλιο, ο ειδικός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ, επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο 15 σημείων των Αμερικανών έχει παραδοθεί στους Ιρανούς μέσω διαπραγματευτών του Πακιστάν, αλλά δίχως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Τεχεράνη αρνείται από την πλευρά της ότι διεξάγονται άμεσες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, μέσω του πρακτορείου Tasnim διεμήνυσε ότι περιμένει την αμερικανική απάντηση στις δικές της προτάσεις.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, μίλησε επίσης στη G7 για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αρνούμενος όμως να κάνει κάποια πρόβλεψη. «Κυκλοφορούν μηνύματα μέσω των μεσολαβητριών χωρών και σημειώνεται πρόοδος», περιορίστηκε να πει.
Διαβάστε ακόμη
ΔΝΤ: Σενάρια για νέα χρηματοδότηση κρατών λόγω πολέμου – Σε επιφυλακή και η Παγκόσμια Τράπεζα
Motor Oil και Alter Ego μπαίνουν στη συνδρομητική πλατφόρμα ANT1+
Pernod Ricard: Βάζει στόχο το Jack Daniel’s – Πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής Brown-Forman
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.