Ήταν μία δυναμική εμφάνιση που δίνει τροφή στα σενάρια για νέα υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024, παρά τα 81 του χρόνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να επαινέσει τον …εαυτό του για την οικονομική πολιτική, το εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (3,4%), αλλά και την «ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 40 ετών» στις ΗΠΑ.

Παράλληλα απηύθηνε σαφή προειδοποίηση στην Κίνα, ενώ έτεινε «χείρα φιλίας» στους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται. Κάποιοι τον χειροκρότησαν, άλλοι τον αποδοκίμασαν την ώρα της ομιλίας του.

Έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για μία ακόμη φορά το Κρεμλίνο και έκανε λόγο για εικόνες που θυμίζουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή φάνηκε ικανοποιημένος για τον «ηγετικό ρόλο» που επωμίζονται οι ΗΠΑ την ώρα της κρίσης.

«Κάναμε αυτό που η Αμερική πάντοτε κάνει στις καλύτερες στιγμές της. Ηγηθήκαμε. Ενώσαμε το ΝΑΤΟ και σχηματίσαμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό, απέναντι στην επιθετική ενέργεια του Πούτιν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. Απευθυνόμενος στην πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, Οξάνα Μακάροβα, η οποία παρέστη στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, για όσο χρειάζεται».

«12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας»

Μιλώντας για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι επιζητεί «τον ανταγωνισμό και όχι τη σύγκρουση», αλλά «δεν πρόκειται να απολογηθεί» για κρατικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία. Το ζήτημα των αμερικανικών κρατικών ενισχύσεων προκαλεί πολλά ερωτήματα και στην Ευρώπη, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ εμμέσως αποδομεί και τις θριαμβολογίες του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για την οικονομική πολιτική.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW