Διεθνή

Εκπρόσωπος Αμπράμοβιτς: Επιβεβαιώνουμε ότι δηλητηριάστηκε (upd)

  • newsroom


Ο Αμπράμοβιτς, λόγω των συμπτωμάτων δηλητηρίασης, βίωσε έντονο πόνο στα μάτια, έχασε για λίγη ώρα την όρασή του - Tι είπε η ουκρανική πλευρά – Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Μαριούπολη έπεσε», λέει ο Δήμαρχος στο CNN -  Ίσως και 10.000 οι νεκροί στη Μαριούπολη

(Upd 19.56)

Μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που μετέδωσε την είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης, προβλήματα στο δέρμα του προσώπου και των χεριών όπως και προσωρινή απώλεια όρασης, πόνο κι ερυθρότητα στα μάτια, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Ωστόσο, το πρόσωπο που μίλησε εκ μέρους του Αμπράμοβιτς, τόνισε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος στοχοποίησε τον δισεκατομμυριούχο και άλλους δύο επιχειρηματίες που επίσης έπεσαν θύματα δηλητηρίασης και που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Ρώσος ολιγάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία του ενώ το περιστατικό της δηλητηρίασης σημειώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Επισημαίνεται, από καλά πληροφορημένες πηγές, ότι ο Αμπράμοβιτς θα συνεχίσει τις συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.

Συνεργάτες του επιχειρηματία τονίζουν ότι ο Αμπράμοβιτες έχει συμμετάσχει σε σειρά συναντήσεων για να δώσει τη βοήθειά του όσον αφορά στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης, που εξέτασαν το περιστατικό, είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα δηλητηρίασης προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης προερχόμενης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις άνθρωποι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση αξιωματούχων στο Κίεβο, στις 3 και τις 4 Μαρτίου, ένιωσαν συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά.

Στο θρίλερ με τη δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς αναφέρεται και ο Guardian. Σύμφωνα με τον Shaun Walker, ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, πηγή με απ’ ευθείας γνώση δήλωση ότι «ο Ρόμαν (σσ αναφέρεται στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς) έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμπράμοβιτς -ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων τόπων διαπραγμάτευσης- καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπα και τα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι ίδιοι φέρεται να κατηγόρησαν τη Μόσχα, η οποία -όπως είπαν- ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας προανήγγειλε λίγο νωρίτερα ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Max Colchester, ο οποίος έκανε το παρακάτω tweet:

Που αποδίδει τη δηλητηρίαση η ουκρανική πλευρά

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική πλευρά απέδωσε τη δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο κοντά στον Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Ο Αμπράμοβιτς και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Μαριούπολη έπεσε», λέει ο Δήμαρχος στο CNN

Οι Έλληνες εφοπλιστές θα μεταφέρουν το LNG από τις ΗΠΑ

Η λίστα με τις e-αποδείξεις που δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου