ΔΙΕΘΝΗ

«Ξαναζεσταίνεται» η συζήτηση για το μπλόκο στα ρωσικά διαμάντια μετά τη στροφή του Βελγίου

Τα οικονομικά συμφέροντα του Βελγίου στον κλάδο των διαμαντιών με την Αμβέρσα να αποτελεί το μεγαλύτερο hub παγκοσμίως, το οδηγούσε να μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων κατά των ρωσικών λίθων - Όμως φαίνεται ότι αλλάζει θέση

Ανακρούει πρύμναν το Βέλγιο στο επίμαχο θέμα της δρομολόγησης κυρώσεων και κατά των «ματωμένων διαμαντιών» της Ρωσίας με τον πρωθυπουργό της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρο να υποστηρίζει πως η απαγόρευση θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Τη δέσμευση αυτή μπόρεσε ουσιαστικά να αποσπάσει ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση τους, στο πλαίσιο της επίσκεψης και των νέων επαφών που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το θέμα των ρωσικών διαμαντιών ήταν ένα από τα ζητούμενα του ταξιδιού του Ζελένσκι, καθώς η Ουκρανία πιέζει συνεχώς για νέα μέτρα κατά της Ρωσίας προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική πίεση που δέχεται από τη Δύση. Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών διαμαντιών έχουν απασχολήσει τόσο την ΕΕ όσο και το G7.

Το βελγικό «όχι» ήταν μέχρι τώρα βασικό εμπόδιο στις συζητήσεις στα ευρωπαϊκά φόρουμ, προκαλώντας δυσφορία στις υπόλοιπες κυβερνήσεις. Το Βέλγιο αποτελεί παγκόσμια δύναμη στο εμπόριο των πολύτιμων λίθων με το Κέντρο Διαμαντιών της Αμβέρσας να θεωρείται το σημαντικότερο εμπορικό hub του κλάδου, ελέγχοντας έως και το 84% των αγοροπωλησιών ακατέργαστων διαμαντιών διεθνώς.

Ο κλάδος των διαμαντιών στη χώρα αριθμεί 6.600 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 26.000 έμμεσες θέσεις, με το ετήσιο εμπόριο να ανέρχεται στα 37 δισ. δολάρια. Υπολογίζεται δε, ότι αναλογεί περίπου στο 5% των συνολικών εξαγωγών του Βελγίου προς την ΕΕ και το 15% προς τις χώρες εκτός ΕΕ.

Υπερασπιζόμενος την μέχρι τώρα θέση της βελγικής κυβέρνησης, ο Ντε Κρο υποστήριξε πως η χώρα του ήθελε οι κυρώσεις στον κλάδο να εφαρμοστούν σωστά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να παρακαμφθούν.

«Εάν επιβληθεί μπλόκο μόνο στις αγορές χονδρικής, τότε απλά το εμπόριο θα γίνεται μέσα από άλλα κέντρα διακίνησης διαμαντιών διεθνώς (όπως στην Ασία). Αν συνεχίσουμε να τα έχουμε (τα ρωσικά διαμάντια) στα μαγαζιά, τότε δεν θα υπάρξει καμία διαφορά για τη Ρωσία. Θα πρέπει να γίνεται ιχνηλάτηση τους και να υπάρξει ένα πλήρες μπλόκο και στις αγορές λιανικής, καθώς αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθούμε ότι η Ρωσία δεν χρηματοδοτεί τον πόλεμο με τα διαμάντια αυτά» τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Η ρωσική παραγωγή διαμαντιών ξεπερνά τα 39 εκατ. καράτια ετησίως, ποσότητα που αναλογεί περίπου στο 30% της ροής διαμαντιών στην διεθνή αγορά. Σε αξία δε, η ρωσική αγορά διαμαντιών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά την Μποτσουάνα.

Η κυριότερη ρωσική εταιρεία αδαμαντωρυχείων είναι ο Όμιλος Alrosa, όπου το ρωσικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό ύψους 33%. H Alrosa και τα ηγετικά της στελέχη βρίσκονται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Δύσης, όμως αυτό δεν έχει εμποδίσει τις πωλήσεις του ρωσικού κολοσσού να παραμένουν στα ύψη.

Το πρώτο μισό της χρονιάς, οι πωλήσεις της Alrosa έμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τα επίπεδα του 2022, στα 188,2 δισ. ρούβλια ή 1,9 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμα

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Ξανά στο σφυρί τα οικόπεδα και τα σπίτια στη Μύκονο (pics)

Η «μάχη» των «γιγάντων»: Γιατί Μαρινάκης, Φέσσας, Στάσσης θέλουν τον Κωτσόβολο

ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε το τελικό κείμενο της συνθήκης για τον νέο παγκόσμιο ψηφιακό φόρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""