Σοκ και δέος στα γραφεία του Twitter για τους 7.500 εργαζομένους, από το Σαν Φρασνσίσκο μέχρι τη Σιγκαπούρη, καθώς από σήμερα ξεκινά το «ξήλωμα» μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού που θα κληθεί να αποχωρήσει από τη θέση του.

«Θα αρχίσουμε τη δύσκολη διαδικασία μείωσης του παγκόσμιου εργατικού μας δυναμικού την Παρασκευή»: αυτό αναφέρει εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της νέας διεύθυνσης της εταιρείας Twitter Inc προς τους εργαζόμενους, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν αφότου αγόρασε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο Ελον Μασκ, ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, πριν από μια εβδομάδα.

Το μήνυμα αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν ενημερωθεί ως σήμερα το πρωί (ώρα Καλιφόρνιας), όταν θα ανοίξουν τα γραφεία της εταιρείας, χωρίς να διευκρινίζει πόσοι από αυτούς θα απολυθούν.

Όπως είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας ανώτερος υπάλληλος, απαγορεύτηκε στους διευθυντές να καλούν σε συναντήσεις τις ομάδες τους  ή να επικοινωνούν απευθείας με το προσωπικό, προσθέτοντας ότι παρακολουθούνταν.

«Φαίνεται ότι εργαζόμαστε μεταξύ της Γκεστάπο», αναφέρουν στελέχη και εργαζόμενοι

Όπως αναφέρει το CNN, το μήνυμα που εστάλη προς το προσωπικό γράφει:

«Εάν δεν επηρεαστεί η θέση σας, θα λάβετε μια ειδοποίηση μέσω του email σας στο Twitter. Εάν επηρεαστεί η θέση σας, θα λάβετε μια ειδοποίηση με τα επόμενα βήματα μέσω του προσωπικού σας email».

Το email αναφέρει επίσης ότι «για να διασφαλιστεί η ασφάλεια» των εργαζομένων και των συστημάτων του Twitter, τα γραφεία της εταιρείας «θα κλείσουν προσωρινά και θα ανασταλεί η λειτουργία των καρτών εργασίας».

Το email καταλήγει αναγνωρίζοντας ότι θα είναι «μια απίστευτα δύσκολη εμπειρία» για το εργατικό δυναμικό.

Εργαζόμενοι που μίλησαν με το Reuters είπαν ότι μαθαίνουν για τις αλλαγές στην εταιρεία τους παρατηρώντας τα ημερολόγια που έχουν για την εργασία τους και από… screenshots συζητήσεων από διευθυντές και  όχι από επίσημη επικοινωνία από τον Μασκ ή άλλα ηγετικά στελέχη της διοίκησης.

Ένας υπάλληλος επιβεβαίωσε ότι τα ρεπό έχουν αφαιρεθεί από τα ημερολόγια της εταιρείας για το υπόλοιπο του έτους.

«Δώστε μας τις λεπτομέρειες», έγραψε ένας υπάλληλος της Google σε μια ανάρτηση που απευθύνεται στο προσωπικό του Twitter.

«Είναι χειρότερο από όλα όσα διαβάζεις. Πολύ χειρότερα», απάντησε ένας υπάλληλος του Twitter.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, αναμένεται να απολυθεί το 50% των περίπου 7.500 εργαζομένων της εταιρείας.

Ομαδική αγωγή κατά του Μασκ

Χθες Πέμπτη η Twitter κατέθεσε ομαδική μήνυση κατά του σχεδίου του Έλον Μασκ , καθώς οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία προχωρά σε απολύσεις  χωρίς εύλογο χρονικό  διάστημα προειδοποίησης, κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας και της Καλιφόρνιας.

Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή που να απαιτεί από το Twitter να υπακούει στον λεγόμενο νόμο WARN (Νόμος ειδοποίησης για την προσαρμογή και την επανεκπαίδευση εργαζομένων) και να απαιτήσει από την εταιρεία να μην ζητά από τους υπαλλήλους να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία παραιτούνται από το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε δικαστικές διαφορές.

«Καταθέσαμε αυτήν τη μήνυση απόψε σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούμε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να υπογράψουν κατά των δικαιωμάτων τους», ανέφερε η Σούζαν Λις – Ρίορνταν,  η δικηγόρος που υπέβαλε τη μήνυση.

Η ίδια είχε καταθέσει τη μήνυση και κατά της  Tesla Inc. για παρόμοια υπόθεση τον Ιούνιο, όταν η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επικεφαλής τον Μασκ απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού της δυναμικού.

Διαβάστε ακόμη:

Επίδομα θέρμανσης: Το «κλειδί» για το τελικό ποσό – Ποιοι το χάνουν – Όλη η απόφαση

Cetracore-JetOil: Θεαματική αύξηση τζίρου, αλλά παραμένει σε ζημιογόνα τροχιά (pics)

Απόφαση Σταϊκούρα: Στον «πάγο» η αύξηση επιτοκίων για οφειλές στο Δημόσιο