search icon

Εργασιακά

Καλοκαιρινή άδεια: Πώς υπολογίζεται – Πότε καταβάλλεται το επίδομα

Πώς μπορεί να υπολογίσει online κάθε εργαζόμενος την άδεια και το επίδομα που δικαιούται

Όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για την καλοκαιρινή άδεια, τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται και το πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, παρέχει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, ο χρόνος χορήγησης των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη. Τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο, κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.
Επίσης, υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν ο μισθωτός δεν την έχει ζητήσει.

Αποδοχές άδειας και χρόνος καταβολής

Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις.
Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.

Επίσης, ο εργοδότης πρέπει να τηρεί βιβλίο αδειών, κατά τις υποδείξεις του υπ. Εργασίας, στο οποίο θα πρέπει να εγγράφεται η ημερομηνία πρόσληψης, η χρονική διάρκεια της αδείας της οποίας δικαιούται κάθε μισθωτός, η χρονολογία χορήγησης της αδείας και οι αποδοχές αδείας που κατεβλήθησαν στον μισθωτό. Το βιβλίο πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.

Online υπολογισμός της άδειας

Η νέα online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν άμεσα την άδεια που δικαιούνται.

Για πλήρη απασχόληση: https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Ετήσια άδεια

Διαβάστε ακόμη

Κούρεμα δυο ταχυτήτων στα ενοίκια του Ιουνίου και…. «τέλος»!

Έως 420 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις

Νέος διαγωνισμός €27,7 εκατ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους

 

Exit mobile version