search icon

Εργασιακά

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα του ΟΑΕΔ αυξάνονται και πόσο

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% θα παρασύρει ανοδικά και ορισμένα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν

Στα τέλη του Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στην ουσία ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα. Αν ωστόσο, συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους, έως και 195 ευρώ υψηλότερος θα είναι ο κατώτατος μισθός από αρχές του 2022.

Πώς επηρεάζονται τα επιδόματα

Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ως εκ τούτου, αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα δώσει ώθηση και σε ορισμένα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για αρκετά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Τα επιδόματα και οι παροχές που θα δουν αύξηση

Τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που θα λάβουν επίσης αύξηση 2% είναι τα εξής:

Από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα.
Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Εντείνεται η αισιοδοξία μετά τα καλά νέα από ΑΕΠ και Τουρισμό

Δύο ταχυτήτων η εμβολιαστική κάλυψη στην Αττική – Στο 67% στα βόρεια, στο 26% στα δυτικά

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια για να ανακάμψουμε, μετά την πανδημία – Τι λένε Σύψας και Παγώνη (vid)

Exit mobile version