Ορισμένοι διαθέτουν γνώσεις, αλλά τις χρησιμοποιούν με τον λάθος τρόπο. Διαβάζουμε λοιπόν, ότι η αποτυχία του Τιτάνα να συγκεντρώσει τις μετοχές έγινε γιατί οι Έλληνες επενδυτές δεν «σέβονται τα κεφάλαια τους» ή γιατί λειτούργησε ο «οικονομικός αναφαλβητισμός»!!

Κατά την άποψη αυτή, οι Έλληνες επενδυτές έπρεπε να παραδώσουν αυθωρεί και παραχρήμα τις μετοχές στον Τιτάνα και να μεταφέρουν τα χρήματα στο εξωτερικό «σπάζοντας» τα Capital controls.

Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Τιτάνας επιδιώκει να αποχωρήσει από την Ελλάδα, κυρίως γιατί θέλει να δανειστεί χαμηλότοκα από το εξωτερικό. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι πίεζαν, θέλουν οι μετοχές να λάβουν υψηλότερη αποτίμηση, εξέλιξη αβέβαιη αν δει κανείς τι συνέβη με τη Βιοχάλκο στις Βρυξέλλες.

Κανείς δεν αναρωτιέται για ποιους λόγους δεν παρέδωσαν τις μετοχές οι Έλληνες επενδυτές. Tις μετοχές τις αγόρασαν στη χώρα τους και γνωρίζουν ότι, με διαφορετικό περιβάλλον, η αποτίμηση θα ήταν υψηλότερη. Για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματα στο Βέλγιο σε μια μερίδα ή σε μια βελγική τράπεζα.

Προτιμούν λοιπόν να περιμένουν και να δουν μια περίοδο καλύτερη όχι όπως την σημερινή όπου το χρηματιστήριο διώχνει τις εταιρείες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης είναι χαμηλότερα απο τα επίπεδα του Αυγούστου του 2015.

Πάμε τώρα στον οικονομικό αναφαλβητισμό: Ποιες πιθανότητες είχε ο Τιτάνας στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι; Λίγες. Μεγαλύτερες ομοειδείς εταιρείες από τον Τιτάνα έχουν δικαιολογημένα υψηλότερη αποτίμηση. Για να πάρει αποτίμηση, είτε στο εξωτερικό, είτε στην Ελλάδα πρέπει να δείξει κέρδη και να διαθέτει ουσιαστική εταιρική διακυβέρνηση και όχι να συμμετέχουν μόνο τα μέλη της οικογένειας.

Πού θα συμβεί η υψηλότερη αντίδραση στην μετοχή; Σε μια αναδυόμενη αγορά ή στις Βρυξέλλες; Η σωστή απάντηση είναι σε μια αναδυόμενη αγορά που θα καταργήσει τα Capital Controls. Ο Τιτάνας μπορεί να φθάσει τα 41 ευρώ στην Αθήνα, με βάση το ύψος των επενδύσεων που έχει κάνει στο εξωτερικό. Αντίθετα, η έξοδος του συμφέρει μόνο τους δικηγόρους, τις ξένες χρηματιστηριακές και τράπεζες. Ας σκεφθούν λοιπόν οι βασικοί μέτοχοι τι τους συμφέρει περισσότερο. Τα λεφτά στο εξωτερικό ή στην πατρίδα που τους ανέδειξε.

ΔΗ.ΠΑΦ.