Πόσες είναι οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, εκείνες που μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα λογικό δανεισμό σε σχέση με τα μεγέθη τους; Απο μια έρευνα μεγάλης τράπεζας αυτές υπολογίζονται περί τις 750 εταιρείες και αναφερόμαστε σε παραγωγικές και εξαγωγικές. Πιθανότατα να είναι και περισσότερες. Ωστόσο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να «μεγαλώσουν» για να αυξηθεί το παραγόμενο προϊόν το ΑΕΠ.

Και αρκετές απο τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις θα χρειαστούν κεφάλαια για εξαγορές, συγχωνεύσεις.

Αυτός είναι και ο ρόλος του χρηματιστηρίου γι’ αυτό και η πλατφόρμα της ΕΧΑΕ (roots-program.com) η οποία θα ξεκινήσει απο τις 14 Δεκεμβρίου αποκτά σημαντικό ρόλο. Όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις αποφασίσουν ότι, είναι απαραίτητο να έχουν καλές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης – απο την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη- το επόμενο βήμα είναι οι αγορές( μετοχές, ομόλογα ). Διότι τώρα πολλές καλές εταιρείες ικανοποιούν τις ανάγκες τους μέσα απο ίδια κεφάλαια, σε περίοδο υψηλών φόρων.

Απο την άλλη πλευρά, το χρηματιστήριο χρειάζεται μια νέα «φουρνιά» εταιρειών οι οποίες δεν θα είναι επιχειρήσεις που εξαγόραζαν καταστήματα στην Εθνική Οδό ή έκαναν εξαγωγές με πέτρες, αλλά πραγματικές εταιρείες.

Ο Γενικός Δείκτης είναι ο ίδιος είκοσι χρόνια και πλέον και θέλει αλλαγές, ενω η προσέλκυση νέων επενδυτών θα προκύψει μόνο απο τις νέες μικρομεσαίες εταιρείες. Το βάρος στην Διεύθυνση εισηγμένων του ΧΑ είναι μεγάλο, όπως των συμβούλων, των τραπεζών. Το πρώτο δείγμα απο την αγορά ομολόγων είναι καλό και χρειάζεται συνέχεια.

ΔΗ.ΠΑΦ