Αν και συγκριτικά χαμηλός και εξυπηρετούμενος, ο δανεισμός της Αττική Μελισσοκομική (Μέλι Αττικής) προβληματίζει κάποιους στην αγορά, καθώς όροι των δανείων και ειδικότερα συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί δείκτες βρέθηκαν εκτός των συμφωνηθέντων και ήδη  η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε αναδιάρθρωση δανεισμού από τις τράπεζες .

Η Μέλι Αττικής, συμφερόντων της οικογένειας Πίττα, για τη μη τήρηση των όρων, έχει ήδη αποσπάσει μια φορά τη συναίνεση των ομολογιούχων δανειστών (και οι τέσσερις συστημικές συμμετέχουν) περί μη καταγγελίας του ομολογιακού δανείου (ύψους 11,6 εκατ. ευρώ) . Όμως τόσο τα οριακά θετικά λειτουργικά αποτελέσματα όσο και οι αλλεπάλληλες ζημιογόνες χρήσεις σε ένα περιβάλλον που η ανάπτυξη της εταιρείας είναι πρακτικά ανύπαρκτη, δεν προδιαθέτουν θετικά τους πιο επιφυλακτικούς.

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα του ετήσιου τζίρου της, ενώ στα τέλη του 2017, η τελευταία χρήση για την οποία έχουν αναρτηθεί οικονομικές καταστάσεις  οι μακροπρόθεσμες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της εταιρείας, ανέρχονταν σε 19,11 εκατ. ευρώ.

Σε αυτές τις καταστάσεις –που δημοσιεύθηκαν στο Γ.Ε.ΜΗ. αρχές 2019- αναφέρεται πως «η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνόλου του τραπεζικού δανεισμού προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των δανειακών κεφαλαίων και σε κάθε περίπτωση πρόθεση της είναι να στηρίξει με κάθε μέσο την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας».

Να σημειωθεί πως επί των ακινήτων της εταιρείας έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθηκών ποσού ευρώ 15.370.000 για εξασφάλιση τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Οι ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν επίσης πως υπάρχουν απαιτήσεις για τις οποίες δεν έχουν ληφθεί επαρκείς προβλέψεις ενώ και κάποιες φορολογικές χρήσεις ανέλεγκτες επιβάλουν επιπλέον προβλέψεις. Με λίγα λόγια η εταιρεία ενδέχεται να χρειάζεται όχι μόνον αναδιάρθρωση δανεισμού αλλά και επιπλέον κεφάλαια.

Το 2017 ο τζίρος της Μέλι Αττικής ήταν 18,68 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας μόλις 803 χιλιάδες. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε κοντά στο 7% και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 329 χιλιάδων. Κατά τα προηγούμενα τέσσερα  χρόνια η εικόνα ήταν αντίστοιχα ζημιογόνος με τα αποτελέσματα της Μέλι Αττικής εξίσου… πικρά.

Τι συμβαίνει; Ανταγωνισμός, εισαγωγές και αδυναμία εφαρμογής επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής συρρικνώνουν αργά αλλά σταθερά τα μερίδια της επιχείρησης του ομίλου Πίττα.