Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

■ ■ ■ Το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξελίσσεται -προς το παρόν τουλάχιστον- σύμφωνα με την απαισιόδοξη εκδοχή του. Οι εκλογές σίγουρα δεν διαμορφώνουν το καλύτερο περιβάλλον για το εγχείρημα.

■ ■ ■ Η Ευρώπη δείχνει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για πολλές πτυχές της ανακεφαλαιοποίησης. Τα στελέχη των τραπεζών δεν γνωρίζουν παραδοχές που επηρεάζουν ουσιαστικά το αποτέλεσμα των stress tests, όπως ρυθμό ανάπτυξης, ανεργία κ.λπ. Στις τράπεζες έχουν δοθεί μόνο οι παραδοχές με βάση το κανονικό σενάριο. Οι οικονομικές υποθέσεις με το adverse σενάριο δεν είναι γνωστές, ούτε και θα γίνουν.

■ ■ ■ Τα stress tests θα πραγματοποιηθούν όπως οι ιατρικές εξετάσεις. Θα δοθούν στοιχεία και οι διοικήσεις των τραπεζών θα πληροφορηθούν τα αποτελέσματα στα τέλη Οκτωβρίου. Δεν θα είναι δηλαδή διαπραγματεύσιμα.

■ ■ ■ Η εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα γνωστοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να περιμένουμε νέο νόμο που θα καθορίζει διαδικασίες, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση του ΤΧΣ.

■ ■ ■ Από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ γνωρίζουμε ότι οι μετοχές των τραπεζών θα περάσουν κάποια στιγμή στο νέο Ταμείο που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, όπως και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κουρευτούν οι ομολογιούχοι. Αν κουρευτούν όλοι οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων -ακόμη και αυτοί που έχουν senior τίτλους-, το ποσό που εξοικονομεί το σύστημα είναι περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

■ ■ ■ Ενας κρίσιμος αριθμός για να καλυφθούν από ιδιώτες οι αυξήσεις είναι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες, με βάση το κακό σενάριο, να είναι 10 δισ. ευρώ. Αν το τελικό νούμερο υπερβαίνει τα 10 δισ., κάθε συζήτηση είναι περιττή.

■ ■ ■ Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους κατά 21%. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στους σχεδιασμούς της Εθνικής Τράπεζας για τη Finansbank.