του Κώστα Τσαούση

410 εκατομμύρια ευρώ ζητούν αποδέκτες! Το ποσό εντυπωσιάζει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Κατά πρώτον γιατί ένα τέτοιο ποσό χρόνια είχε να δει συγκεντρωμένο η αγορά. Δεύτερο, πρόκειται για ένα ποσό που απευθύνεται σε επιχειρηματικές ιδέες / projects αλλά και συγκροτημένες εταιρείες – από startup μέχρι δυναμικές επιχειρήσεις που εμπεριέχουν το σπόρο της ραγδαίας , εκρηκτικής ανάπτυξης.

Τα 410 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην αγορά – αρχίζοντας τους επόμενους μήνες- μέσω 9 funds που έχουν εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) που αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Η επενδυτική πλατφόρμα του Equifund ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).
Σήμερα, στη δεξαμενή των 410 εκατ. ευρώ βρίσκονται και κεφάλαια θεσμικών/ συλλογικών επενδυτών (π.χ τράπεζες), κοινωφελή ιδρύματα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: Τα 9 νέα funds διακρίνονται σε 3 κατηγορίες. Στην πρώτη – η κατηγορία του Tech Transfer/ Accelerator- ανήκουν 4 funds: Metavallon Fund, Uni.Fund, Big Pi και Velocity. Partners. Και τα 4 funds μαζί έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν το ποσό των 139 εκατ. ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί σε projects ενός πρώιμου σταδίου επιχειρηματικής ανάπτυξης όπου ένα μέρος τους θα προέρχεται από την ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων και των άλλων ερευνητικών κέντρων.
Στη δεύτερη κατηγορία – εκείνη του Early Stage- ανήκουν 2 funds: Marathon και VentureFriends. Τα 2 funds θα επιλέξουν εταιρείες στις οποίες συνολικά θα επενδύσουν 61 εκατομμύρια ευρώ.

Στη τρίτη κατηγορία – εκείνη του Growth- ανήκουν 3 funds: eos capital partners, Synergia Hellenic Fund IV και Eliconos 2 Sicar. Τα συγκεκριμένα funds που θα κυνηγήσουν στην αγορά εταιρείες με καλό αναπτυξιακό στόρι θα έχουν στο τέλος της ημέρας στη διάθεση τους 210 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών των 9 funds της νέας γενιάς περιλαμβάνονται 2 τράπεζες ( Εθνική Τράπεζα σε 3 funds και Eurobank σε 2 funds), το Ίδρυμα Ωνάση, ο όμιλος της Viva αλλά και ονόματα γνωστά σε τράπεζες και την εγχώρια κεφαλαιαγορά αλλά και το οικοσύστημα της καινοτομίας και των startup όπως ο Απόστολος Ταμβακάκης, η Μαρία Σαρρή, ο Λουκάς Πηλίτσης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Αρίστος Δοξιάδης, ο Απόστολος Αποστολάκης, ο Κωνσταντίνος Μαύρος, η Κατερίνα Πραματάρη, ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου κ.α