Σκηνογράφος, γραφίστας αλλά και μπάρμαν, έκανε στροφή 180 μοιρών, άφησε τα Εξάρχεια και πήγε στην Αμοργό για να αιχμαλωτίσει τα μοναδικά βότανα του Αιγαίου σε επιλεγμένες ετικέτες που ήδη κερδίζουν διεθνή βραβεία

του Κώστα Τσαούση

Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου αν δεν θέλεις να ασχοληθείς με τον τουρισμό, την εστίαση και την ψυχαγωγία. Η απάντηση -αν και δεν είναι καθόλου εύκολη υπάρχει και λειτουργεί διά του παραδείγματος. Αυτό του πρώην Αθηναίου και νυν Αμοργιανού Αλέξανδρου Καλουτά μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός.

Τον κ. Καλουτά τον ανακάλυψα μέσα από τα προϊόντα του και εκείνα μέσα από τις διακρίσεις τους σε έναν διεθνή διαγωνισμό στο Λονδίνο. Η άγρια ρίγανη και το φασκόμηλο, δύο από τα προϊόντα της εταιρείας Aegean Herbs, συμμετείχαν στον διαγωνισμό Great Taste Awards και κέρδισαν από ένα αστέρι το καθένα, μια διάκριση που δίνει διαφορετικό αέρα στα προϊόντα που αποκτούν το στοιχείο της ενισχυμένης ορατότητας σε ένα επιλεγμένο διεθνές ακροατήριο.

Και τα δύο είναι προϊόντα της αμοργιανής γης, που βρήκαν στο πρόσωπο και τη δημιουργική ενέργεια του Αλέξανδρου Καλουτά έναν καλό πρεσβευτή του πλούτου του νησιού.

Ζήτησα από τον δημιουργό των Aegean Herbs να κάνει τις συστάσεις. Με λίγα λόγια, να αυτοσυστηθεί. Και ανταποκρίθηκε: «Σκηνογράφος στο θέατρο, γραφίστας για περιοδικά και δισκογραφικές εταιρείες, μπάρμαν και DJ, ερασιτέχνης μάγειρας και παρ’ ολίγον εστιάτορας, γνώρισα την Αμοργό ως επισκέπτης πριν από περίπου 30 χρόνια και από τότε πάντα εδώ ξαναγύριζα. Μαζί με τη γυναίκα μου, αποφασίσαμε πριν από 5-6 χρόνια να αφήσουμε τα Εξάρχεια για την Αμοργό από την ανάγκη της αλλαγής και την αγάπη μας για το νησί».

Η Aegean Herbs είναι κατά τον κ. Καλουτά, «το όχημα αλλά και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης». Ο ίδιος μας δίνει λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές του: «Καλλιεργώ αυτοφυή, αναπαράγοντας μόνο φυτά που υπάρχουν ενδημικά στο νησί, χωρίς να εισάγω νέα είδη και ποικιλίες, βασικά για οικολογικούς λόγους, θέλοντας να συμβάλω στη διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας, αλλά και για την ασύγκριτη ποιότητα των χαρακτηριστικών τους. Εφαρμόζω μέθοδο φυσικής καλλιέργειας (σ.σ.: μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ: http://www.aegeanherbs.com/kalliergia) που δεν εκβιάζει το αποτέλεσμα, ενώ δεν γίνεται όργωμα, λίπανση και ζιζανιοκτονία. Φυτοφάρμακα δεν χρειάζονται για τον απλό λόγο ότι τα φυτά είναι ενδημικά του νησιού, άρα απόλυτα προσαρμοσμένα στο αμοργιανό μικροκλίμα και υπάρχουν αρμονικά στη φύση του τόπου. Η συγκομιδή γίνεται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο μόνο χειρωνακτικά, χωρίς χορτοκοπτικά μηχανήματα, η ξήρανση σε σκοτεινό χώρο με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα, η τελική επεξεργασία και διαλογή μετά την ξήρανση γίνεται επίσης μόνο με το χέρι. Αυτή η πρακτική παράγει σαφώς λιγότερο προϊόν, αλλά με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ακριβώς όπως θα το βρίσκαμε άγριο στη φύση και με το ενεργειακό αποτύπωμα των προϊόντων να είναι μηδενικό, να μην καταναλώνεται δηλαδή καθόλου ρεύμα ή καύσιμο για την παραγωγή τους.

F2876986754

Ακόμα και στη συσκευασία χρησιμοποιούμε 30% λιγότερο χαρτί από το συνηθισμένο κουτάκι παρόμοιου μεγέθους. Σε λιγότερο από έναν χρόνο απ’ όταν τα βότανά μας “φόρεσαν” τη δική τους συσκευασία, συμμετείχαμε στα Great Taste Awards με δύο προϊόντα και αποσπάσαμε και για τα δύο από ένα χρυσό αστέρι».

Οι συστάσεις κάπου εδώ ολοκληρώνονται και εκείνο που απομένει να γραφτεί και να επισημανθεί είναι η δυνατότητα που δίνει αφενός ο πλούτος της φύσης ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού -ακόμη και μικρού σε μέγεθος όπως είναι η Αμοργός- και αφετέρου το οπλοστάσιο της ψηφιακής εποχής, όπου η πληροφορία αλλά και μια τοπική ιστορία δημιουργίας μπορεί να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω τους τα σύνορα και τις κάθε λογής δεσμεύσεις, εξαρτήσεις, αλλά και τους καταναγκασμούς.

Ο Αλέξανδρος Καλουτάς δεν πουλάει απλώς την άγρια ρίγανη ή το φασκόμηλο του νησιού – κάτι πέρα και πάνω από το λεγόμενο ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης). Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις συσκευασίες των Aegean Herbs έχει τη θέση της και η εμπειρία μιας επίσκεψης στο νησί – το ξεχωριστό βίωμα που μπορεί να προσφέρει το προϊόν μιας μικρής τοπικής παραγωγής. Ας επαναλάβουμε -έστω και με διαφορετικό τρόπο- τις συστάσεις για την Aegean Herbs: «Είναι μια μικρή μονάδα καλλιέργειας αρωματικών ​και φαρμακευτικών φυτών στο νησί της Αμοργού. Ολα μας τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες ​φυσικής καλλιέργειας με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και με έμφαση στην ενδημικότητα των ειδών. Καλλιεργούμε βιοδυναμικά, με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο, αυτοφυή φυτά, σε επιλεγμένες περιοχές στο όρος Κρίκελος, στα φαράγγια της Λαγκάδας και των Θολαρίων, στα υψώματα του Ποταμού και σε άλλες περιοχές του νησιού. Η συγκομιδή γίνεται μόνο με το χέρι χωρίς χορτοκοπτικά μηχανήματα. Η ξήρανση γίνεται σε σκοτεινό χώρο, με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα».

Οσο κι αν δεν γίνεται πιστευτό, πολλές φορές η μικρή τοπική παραγωγή, παρά τις δυσκολίες, έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα – ειδικά για ένα ψαγμένο κοινό στο εξωτερικό που είναι διατεθειμένο κάτω από κατάλληλες συνθήκες να πληρώσει την προστιθέμενη αξία της ίδιας της Αμοργού. Πιθανότατα, με ενσωματωμένη και τη διαχρονική δύναμη των στίχων του ποιητή της, του Νίκου Γκάτσου. Ο Αλέξανδρος Καλουτάς στο site των Aegean Herbs φιλοξενεί τους στίχους του:

«Ετσι κοιμάται ολόγυμνη
μέσα στις άσπρες κερασιές
μια τρυφερή μου αγάπη,
ένα κορίτσι αμάραντο
σα μυγδαλιάς κλωνάρι»!