© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Του Κώστα Τσαούση
Ο 33χρόνος Γιώργος Αποστολίδης ζει και εργάζεται σε ένα μικρό χωριό, τον Αγιο Κωνσταντίνο. Ενα χωριό που δεν μετρά πάνω από 70-80 μόνιμους κατοίκους – ένα χωριό χωρίς ανέσεις, με δύσκολη ζωή για τους ανθρώπους που επέλεξαν συνειδητά να ζήσουν εκεί και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Και αν ρωτάτε πού βρίσκεται το μικρό αυτό το χωριό, η απάντηση είναι η εξής: βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Φάρσαλα, όπου και η έδρα του καλλικρατικού δήμου, που με τη σειρά του ανήκει στη Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Ας επιστρέψουμε όμως στον Γιώργο. Ο ίδιος είναι τεχνολόγος Γεωπονίας από το ΤΕΙ της Λάρισας και επαγγελματίας καλλιεργητής – στον άνυδρο τόπο του καλλιεργεί με συνέπεια και συνέχεια σιτηρά, αλλά και το σημαντικότερο όλων: ελληνικές ποικιλίες οσπρίων (την ποικιλία Σάμος για τις φακές και την αντίστοιχη Αμοργός για τα ρεβίθια). Ο Γιώργος έχει και άλλη μία ιδιότητα. Είναι ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οσπρίων και Δημητριακών Αγίου Κωνσταντίνου «Ο Πολυδάμας», ενός συνεταιρισμού με 22 μέλη (από το χωριό τους αλλά και του γειτονικούς Χαλκιάδες) με τη μέση ηλικία των μελών να κυμαίνεται στα 35-40 χρόνια.
Στο σημείο αυτό μια μικρή παρένθεση. Οι συνεταιριστές θέλησαν να συνδέσουν το εγχείρημά τους με έναν αρχαίο πρόγονό τους: τον φημισμένο Πολυδάμαντα από την περιοχή της Σκοτούσσας των Φαρσάλων. Ο Πολυδάμας ο Θεσσαλός, γιος του Νικία, ήταν Ολυμπιονίκης στο Παγκράτιο το 408 π.Χ. Κατά τον Παυσανία, ήταν ο πιο μεγαλόσωμος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Η φήμη του δεν είχε να κάνει μόνο με τη νίκη του στο Παγκράτιο αλλά γενικότερα με τα κατορθώματά του.
Αυτά, όμως, ανήκουν στην Ιστορία και αποτελούν το ζωντανό κομμάτι της παράδοσης που φαίνεται να παίζει τον ρόλο της στο εγχείρημα των απογόνων ή των κληρονόμων του Πολυδάμαντα. Οπως εκείνος πάλεψε και νίκησε το λιοντάρι στον Ολυμπο, έτσι και οι σημερινοί Πολυδάμαντες αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες να κρατηθούν στη γη τους, στον τόπο τους με αξιοπρέπεια και ελπίδα.
Ο συνεταιρισμός τους που έχει πάρει διαζύγιο από το βεβαρημένο παρελθόν, εξασφαλίζει το μειωμένο κόστος της παραγωγής, αλλά και τη διαμόρφωση των αναγκαίων συνεργασιών και συμπράξεων προκειμένου το προϊόν να φτάνει σωστά στο ράφι για τον καταναλωτή. Στο σημείο αυτό έρχεται η σχέση που ανέπτυξαν με την εταιρεία Agrifarm και τον Δημήτρη Γκρεμυλογιάννη μέσω του προγράμματος «Refarming Greece». Ο Γιώργος με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει δεν διστάζει να πει ότι ειδικά φέτος «η συνεργασία με τον Δημήτρη ήταν μονόδρομος».
Η σχέση με την Agrifarm
Και από τον Γιώργο στον Δημήτρη: «Το “Refarming Greece” είναι μια δική μου πρωτοβουλία με στόχο τη συνέργεια στον αγροδιατροφικό τομέα. Το εμπορικό κομμάτι το αναλαμβάνει η Agrifarm και έχοντας και τη συνδρομή του επενδυτικού σχήματος που μετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας, στηρίζουμε έμπρακτα τη βιώσιμη επιστροφή, κυρίως νέων παιδιών, στα χωριά. Υποστηρίζουμε τις καλλιεργητικές ανάγκες, εστιάζουμε στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής και καλλιεργούμε ελληνικές ποικιλίες οσπρίων τα οποία στη συνέχεια συσκευάζονται από την Agrifarm σε φυσικές συσκευασίες από 100% βαμβάκι και πωλούνται στην ελληνική και διεθνή αγορά».
Ενδεικτικά, στο οροπέδιο του Δομοκού ο Βασίλης και ο Γιώργος καλλιεργούν φάβα από λαθούρι και μέτρια λευκά φασόλια. Στον Αγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων η Νάντια, ο Γιώργος και ο Κώστας καλλιεργούν ψιλές φακές και μικρά ρεβίθια, όλα ελληνικές ποικιλίες.
Μας λένε ακόμα ότι «δημιουργούμε οικονομίες κλίμακας, μειώνουμε το κόστος παραγωγής (οι ελληνικές ποικιλίες είναι περισσότερο ανθεκτικές σε ασθένειες και δεν επιβαρύνονται με χημικά), αξιοποιούμε υπάρχουσες βιοτεχνικές δομές, αναδεικνύουμε το μικροκλίμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου και το σημαντικότερο είναι ότι νέα παιδιά μπορούν να παράγουν και να ζουν αξιοπρεπώς στον τόπο καταγωγής τους, έχοντας εξασφαλίσει τη διάθεση του προϊόντός τους.
Να σημειωθεί ότι ένα μέρος από τα έσοδα των πωλήσεων επιστρέφει ανταποδοτικά στους παραγωγούς και στα χωριά αρχικά με τη μορφή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών και ευνοϊκής χρηματοδότησης και στη συνέχεια ευελπιστούμε ότι σύντομα θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και δομές που θα αφορούν την εκπαίδευση και τη βιώσιμη διαμονή τους.
Μέσα στο 2019 είναι στο πλάνο να δημιουργηθούν επιπλέον Refarming Hubs και σε άλλες περιοχές, εντάσσοντας διαφορετικά αγροτικά προϊόντα και στηρίζοντας ακόμη περισσότερους νέους αγρότες».
Για το τέλος κράτησα μια κουβέντα του Γιώργου, που μου ζήτησε να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ο ίδιος έφτιαξε στο χωριό ένα σύγχρονο διαλογητήριο οσπρίων που διαθέτει ακόμη και χρωματοδιαλογέα. Ενα ακόμη βήμα διασφάλισης της ποιότητας για παραγόμενο προϊόν και μια μικρή υπόμνηση για το είδος της ανάπτυξης που επιζητούμε…