Του Κώστα Τσαούση

H Synaphea -μια εταιρεία που αποτελείται από ειδήμονες στην τεχνολογία Blockchain- ήταν, δίχως άλλο, η κερδισμένη του Demo Day των ομάδων του be finnovative, του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με την Crowdpolicy. Και αυτό γιατί η Synaphea το βράδυ της Πέμπτης σφράγισε το διαβατήριο της για το Λονδίνο όπου θα συμμετάσχει στο RG Challenge17 που διοργανώνει ο οργανισμός Reload Greece το ερχόμενο καλοκαίρι (τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου). Η Synaphea όμως επιλέχθηκε και από τον οργανισμό People’s Trust προκειμένου να ενισχυθεί με το ποσό των 6 χιλιάδων ευρώ. Το ίδιο ποσό ως χρηματικό έπαθλο από τον ίδιο οργανισμό έλαβε και η εταιρεία yammas (yammas.gr) που προωθεί ένα καινούργιο – καινοτομικό- τρόπο κεράσματος από απόσταση. Επιπλέον, το People’s Trust – όπως ανακοίνωσε η κα Αγγελική Κοσμοπούλου, μέλος του Δ.Σ του οργανισμού- ξεχώρισε την δουλειά της εταιρείας Echoleap, την οποία και θα παρακολουθήσει στην συνέχεια προκειμένου να την ενισχύσει χρηματικά (πιθανότατα, ένα τρίτο χρηματικό έπαθλο). Η τελευταία εταιρεία προωθεί ένα καινοτόμο σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών στον χώρο της χρηματοδότησης της παραγωγής & εμπορίας (trading) ψηφιακών προϊόντων (digital assset).

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα- όπως ανακοίνωσε η κα Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής- «βλέπει» επιχειρηματικές ευκαιρίες και εξετάζει δυνατότητες συνεργασίας με ομάδες του be finnovative. Πιο συγκεκριμένα, με τη Synaphea: «διερευνούμε τη δυνατότητα συνεργασίας για ένα b2b loyalty πρόγραμμα βασισμένο σε blockchain». Με την εταιρεία Yammas, «βλέπουμε την ανάπτυξη νέων τρόπων εκκαθάρισης προμηθειών σε τρίτο με πιστωτικές κάρτες και ibank pay». Με τη Mindnodes, την ανάπτυξη chatbot για την Τράπεζα με λογισμικό αναγνώρισης φυσικού και γραπτού λόγου (NLU). Με την εταιρεία Ovolus, «διερευνούμε την ανάπτυξη πληρωμών c2c & b2b σε δόσεις με χρήση του ορίου της πιστωτικής κάρτας».

Με τις διακρίσεις και τα χρηματικά έπαθλα ολοκληρώθηκε ο πρώτο κύκλος του 6μηνης διάρκειας προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative. Όπως επεσήμανε στην ομιλία της η κα Τζάκου «στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της επιχειρηματικής και τεχνολογικής καινοτομίας στο πεδίο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, στο fintech, με εφαρμογή σε σημαντικούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Στο πρόγραμμα φιλοξενούνται ομάδες & εταιρίες start-up που έχουν υλοποιήσει καινοτόμες υπηρεσίες και ψηφιακές εφαρμογές με εξωστρεφή προσανατολισμό που μπορούν να δώσουν λύση σε πρακτικά προβλήματα επιχειρήσεων και οργανισμών.

fin1.jpg

Ενδεικτικές εφαρμογές αφορούν:

• την ψηφιοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών και την απλούστευση διαδικασιών,
• την προώθηση των συναλλαγών μέσω κοινωνικών δικτύων,
• λύσεις σε blockchain με εφαρμογές σε μεγάλους οργανισμούς και στον πολιτισμό,
• καθώς και πολυκαναλικούς τρόπους διασύνδεσης με πελάτες, με τεχνολογίες chatbots κι άλλα.

Στην Εθνική Τράπεζα, επιδιώκουμε τη συνεργασία με fintechs, τόσο μέσα από την κοινή ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, όπως έχουμε κάνει με την Crowdpolicy με τις πλατφόρμες Act4Greece και i-fund, όσο και μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος fintech στην Ελλάδα, όπως το πρόγραμμα be finnovative». Στην συνεργασία με fintechs στάθηκε ιδιαίτερα και ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης Τράπεζας & Ομίλου, τονίζοντας ότι η σχέση δεν είναι σε καμία περίπτωση ανταγωνιστική αλλά απολύτως συμπληρωματική καθώς η ανάπτυξη μιας τέτοιας σχέση είναι επωφελής και για τα δύο μέρη (τράπεζα και fintechs).