Ο Γιάννης Ασλάνης είναι 39 χρονών,ζει και εργάζεται στο Λονδίνο όπου δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρηματικής στρατηγικής είτε βοηθώντας εταιρείες να αναπτυχθούν στις διεθνείς αγορές είτε σχεδιάζοντας ψηφιακά προϊόντα.

Έχει σπουδάσει ως ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, διαθέτει 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει επιπρόσθετα εξειδικευτεί στο business analysis.
Η εταιρεία του 2S Pro Ltd έχει σχεδιάσει project όπως το yourgreekoliveoil και το exportsmanager ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να προσφέρει και συμβουλές επενδύσεων σε ψηφιακά νομίσματα.

Ο Γιάννης Ασλάνης κάθησε και έφτιαξε ένα λεπτομερέστατο οδηγό για όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στα ψηφιακά νομίσματα. Μάλιστα, του έβαλε και ένα τίτλο που απηχεί τις θέσεις του κειμένου του οδηγού: Το δέντρο, το δάσος, οι παγίδες και οι ευκαιρίες.

Ο οδηγός του Γιάννη Ασλάνη έχει ως εξής:

Αγαπητοί Φίλοι/ες το τελευταίο διάστημα όσοι από εσάς δεν έχετε ασχοληθεί και ιδιαίτερα με το κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων ή κρυπτονομισμάτων όπως ονομάζονται ή δεν γνωρίζετε τίποτα σχετικά με αυτά είτε ακούτε όλο και συχνότερα να αναφέρεται το όνομα Bitcoin και ο ορισμός φούσκα.
Υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα που περιγράφουν την τεχνολογία του blockchain καθώς και το τι είναι το Bitcoin και από που ξεκίνησε ενώ στα περισσότερα υπάρχει πάντα η αναφορά στα σκιώδη κεφάλαια που διακινούνται μέσω του Bitcoin και ότι είναι κάτι το επικίνδυνο και σπορ για τολμηρούς.

Στο συγκεκριμένο οδηγό θα σας παρουσιάσουμε με απλούς ορισμούς την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, θα ξεδιαλύνουμε τα σκοτεινά σύννεφα και θα σας δώσουμε οδηγίες για το πώς μπορείτε να επενδύσετε στα κρυπτονομίσματα. Σε ποιές εταιρείες και κρυπτονομίσματα θα επενδύσετε τελικά θα πρέπει να το αποφασίσετε εσείς μετά από έρευνα και ο οδηγός αυτός σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Το δέντρο και το δάσος
Όλο και περισσότεροι θεωρούν το Bitcoin ως το μόνο ψηφιακό νόμισμα και εστιάζουν σε αυτό. Όμως εστιάζοντας στο Bitcoin είναι σαν να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος που είναι όλα τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα.

Τι είναι το Bitcoin;
Το Bitcoin είναι ένα από τα 1355 ψηφιακά νομίσματα που υπάρχουν διαθέσιμα προς αγορά μέσω 7399 διαφορετικών αγορών (ζευγάρια ανταλλαγής) που υπάρχουν αυτή τη στιγμή που ετοιμάζουμε τον οδηγό αυτό. Θεωρείται δίκαια ο βασιλιάς αφού κατέχει το 54% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της ψηφιακής αγοράς και αυτή τη στιγμή (14/12/2017) η μέση τιμή πώλησης βρίσκεται στα 16646 USD και η κεφαλαιοποίηση του στα 275,6 Δις USD.

Γιατί έχει φτάσει η τιμή του σε αυτά τα ύψη;
Η τιμή του Bitcoin καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση και ακολουθεί τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Τα ανταλλακτήρια λειτουργούν αδιάκοπα 24/7 και το Bitcoin έκτισε την αξία του πάνω στην δυνατότητα μετατροπής των χρημάτων ενός ατόμου σε ψηφιακά νομίσματα και την αποθήκευση και διακίνηση τους σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον (ανταλλακτήρια, ψηφιακά πορτοφόλια) εκτός του τραπεζικού συστήματος με ότι σημαίνει αυτό έχοντας βέβαια παρόμοια κόστη σε προμήθειες από τα ανταλλακτήρια για την μεταφορά των ψηφιακών πλέον κεφαλαίων σε άλλα ανταλλακτήρια ή σε ψηφιακά πορτοφόλια. Δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις και τραπεζικά ιδρύματα και για αυτό και η ανοδική του πορεία έχει προκαλέσει πλέον την ανάγκη να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο με την Κίνα να ανοίγει πρώτη το πόλεμο θέτοντας εκτός νόμου τα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων καθώς και τις ICO (Initial Coin Offerings/έκδοση και διάθεση ψηφιακών νομισμάτων εταιρειών ως μέσο χρηματοδότησης για ανάπτυξη). Σε αυτή την απαγόρευση οδήγησαν δύο παράγοντες. Η χρήση του Bitcoin για μαζική φυγή κεφαλαίων από εκατομμυριούχους της Κίνας και εταιρείες οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια μέσω ICO αλλά οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών έκλεισαν τις εταιρείες και διέφυγαν με τα χρήματα χωρίς να προχωρήσουν στην δημιουργία του ψηφιακού προϊόντος που υπόσχονταν.

Είναι επενδυτικό προϊόν;
Ξεκάθαρα ναι αυτή τη στιγμή και έτσι έχει λειτουργήσει. Σαν επενδυτικό προϊόν και μέσο μεταφοράς πλούτου που επηρεάζεται άμεσα από αρνητικές ειδήσεις αλλά πάντα ανακάμπτει και ανεβαίνει σε νέα ύψη. Τον Ιούλιο του 2013 το Bitcoin είχε τιμή 135,3 USD ενώ σήμερα 14/12/2017 η τιμή είναι στα 16413 USD υποχωρώντας από το όριο των 17000 USD.

Τα Altcoins ή αλλιώς τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα
Τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα έχουν ονομαστεί Altcoins με κάποια από αυτά να έχουν διαγράψει λαμπρή πορεία περνώντας από το στάδιο της ιδέας στην υλοποίηση. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους όμως παραμένουν στο στάδιο της ιδέας αλλά μέσω των ICO καταφέρνουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια που θα ζήλευαν ώριμες εταιρείες. Εδώ βρίσκεται και η ευκαιρία για μεγάλες αποδόσεις καθώς σε πρώιμο στάδιο οι τιμές των ψηφιακών αυτών νομισμάτων ξεκινάνε από μερικά cents (στο στάδιο του ICO) και ακολουθούν αμέσως ανοδική πορεία μόλις διατίθονται στα ανταλλακτήρια ενώ με την διάδοση των πρώτων θετικών ειδήσεων οι τιμές συνήθως ανεβαίνουν. Χαρακτηριστικότερο και επιτυχημένο παράδειγμα το Ethereum, μία πλατφόρμα για smart contracts του οποίου η τιμή του το Σεπτέμβριο του 2015 ήταν στα 1,05 USD και σήμερα (Δεκέμβριος 2017) έχει φτάσει τα 731 USD.Όσο νωρίτερα επενδύσει κάποιος (σε επίπεδο cents) τόσο αυξάνει και ο πολλαπλασιαστής της επένδυσης.

Η νέα επενδυτική αγορά είναι εδώ και ήρθε για να μείνει
Η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων δίνει την δυνατότητα στο μεμονωμένο άτομο να λειτουργήσει σαν επενδυτής και να μπορέσει με μεγάλη ταχύτητα και αμεσότητα να αγοράσει τα ψηφιακά νομίσματα των εταιρειών που έχει επιλέξει και να αποθηκεύσει τα νομίσματα αυτά στο αντίστοιχο ψηφιακό πορτοφόλι. Αρχές του 2017 η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ήταν στα 14 δις USD ενώ στο κλείσιμο του χρόνου έχει αγγίξει τα 511 δις. Βλέπουμε την απίστευτη δυναμική της ψηφιακής τεχνολογίας που έρχεται να προσπεράσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα εθνικά νομίσματα, χρηματιστήρια και επενδυτικά προϊόντα. Εταιρείες μπορούν να τυπώσουν ψηφιακό χρήμα που θα ανταλλαχτεί με πραγματικά χρήματα.

Θα ανέβει και άλλο η αγορά αυτή;
Η απάντηση είναι ναι. Και αυτό διότι αναλύοντας τα δεδομένα και τα μεγέθη αρκεί να δούμε το εξής.
Η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων έχει φτάσει τα 511 δις.
Συνολικά οι διεθνείς αγορές μετοχών υπολογίζονται στα 73 Τρις.
Ο συνολικός διεθνής πλούτος σε καταθέσεις αγγίζει τα 90,4 Τρις.
Άρα με την πορεία που ακολουθεί η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων με μία είσοδο επενδυτών/ιδιωτών και μετατροπή κεφαλαίων και καταθέσεων σε ψηφιακά νομίσματα το λιγότερο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε το 2018 είναι να φτάσει η αγορά αυτή το 1 τρις.

Γιατί δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμα ευρέως τα ψηφιακά νομίσματα;
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.1355 ψηφιακά νομίσματα διαθέσιμα προς αγορά μέσω 7399 αγορών (ζευγάρια ανταλλαγής). Ακόμα δεν είναι εύκολο για το μέσο χρήστη του διαδικτύου να κατανοήσει ότι πρέπει να εγγραφεί σε δεκάδες ανταλλακτήρια ή να παρακολουθήσει όλα αυτά τα ψηφιακά νομίσματα και να τα αποθηκεύσει σε δεκάδες διαφορετικά ψηφιακά πορτοφόλια. Το Bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που έγινε πιο εύκολα διαθέσιμο προς το κοινό. Όταν απλοποιηθεί η πρόσβαση στην αγορά και αποθήκευση ψηφιακών νομισμάτων (αυτό αποτελεί και στόχο αρκετών εταιρειών που ετοιμάζουν σχετικά προϊόντα) τότε θα ακολουθήσει και η μαζική υιοθέτηση τους. Αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμη η αγορά των περισσότερων ψηφιακών νομισμάτων με πραγματικά χρήματα. Τα χρήματα θα πρέπει να μετατραπούν μέσω συγκεκριμένων ανταλλακτηρίων σε Bitcoin ή Ethereum στις περισσότερες περιπτώσεις και να μεταφερθούν στην ψηφιακή τους μορφή σε άλλα ανταλλακτήρια oπου μπορούν πλέον να ανταλλαχτούν με τα υπόλοιπα Altcoins.

Πως μπορώ να ξοδέψω τα ψηφιακά μου νομίσματα;
Αυτή τη στιγμή διατίθεται η πρώτη χρεωστική κάρτα αποδεχόμενη σε σημεία με το σήμα VISA που συνδέεται απευθείας με συγκεκριμένο ψηφιακό πορτοφόλι Βitcoin ενώ αναμένονται και άλλα προϊόντα σύντομα στην αγορά που θα καλύψουν και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα. Συγκεκριμένα sites αποδέχονται ήδη αγορές με Βitcoin ενώ μεγάλες εταιρείες του ηλεκτρονικού εμπορίου ετοιμάζονται να αποδεχτούν το Βitcoin ως μέσο πληρωμής.
Ποιοί είναι οι κίνδυνοι;
Ο πρώτος κίνδυνος είναι η ραγδαία μεταβολή των τιμών και φυσικά το γεγονός ότι ακόμα η αγορά αντιδράει νευρικά σε κάθε λογής είδηση. Μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να καταγραφούν υψηλά κέρδη ή υψηλές ζημιές και ο επενδυτής πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση όλο το 24ωρο καθώς όταν η Ευρώπη κοιμάται η Αμερική και η Ασία αγοράζουν ή πουλάνε.

Ο δεύτερος κίνδυνος και ποιό σημαντικός είναι η κλοπή των ψηφιακών νομισμάτων από τους λογαριασμούς των χρηστών στα ανταλλακτήρια ή τα ψηφιακά τους πορτοφόλια. Οι χρήστες πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιούν όλα τα μέτρα ασφαλείας (Google Authenticator κα) ενώ συνιστάται η αγορά και χρήση ψηφιακών πορτοφολιών σε μορφή hardware κατά προτίμηση ή η χρήση συσκευών που παράγουν κυλιόμενους κωδικούς. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους συνδέσμους στους οποίους επιλέγουμε να μπούμε μέσω διαφόρων site ή group ενώ μερικές φορές επιτήδειοι μπορούν να αναπαράξουν ένα πιστό αντίγραφο της σελίδας εισόδου στο πορτοφόλι ή στο ανταλλακτήριο που χρησιμοποιούμε για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία να έχουμε αποθηκεύσει τους συνδέσμους των ανταλλακτηρίων μας και του πορτοφολιού που χρησιμοποιούμε. Επίσης είναι σημαντικό να μην κρατάμε τους κωδικούς πρόσβασης σε αρχεία στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε για να συνδεόμαστε στο διαδίκτυο ή σε cloud εφαρμογές αποθήκευσης αρχείων.

Οι επενδυτές φάλαινες
Οι επενδυτές φάλαινες είναι άτομα ή εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα που κάνουν μεγάλες τοποθετήσεις σε νέες εταιρείες που είτε είναι στο στάδιο ICO,είτε ετοιμάζονται να εισέλθουν σε ένα μεγάλο ανταλλακτήριο ή θα ανακοινώσουν ένα σημαντικό επίτευγμα και αμέσως μόλις η τιμή ανέβει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό ρευστοποιούν μαζικά τις θέσεις τους με αποτέλεσμα η τιμή να βυθιστεί και οι μικρότεροι επενδυτές να χάσουν. Για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο θα πρέπει ο μικρός επενδυτής να πουλήσει αμέσως μόλις δει μία άνοδο περί του 30% μετά την θετική είδηση για να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα κέρδη ή σε περιπτώσεις σοβαρών εταιρειών με project που έχουν προοπτική δεν κάνει καμία κίνηση διότι η τιμή μακροπρόθεσμα θα ανέβει έτσι και αλλιώς παρόλο την προσωρινή πτώση.

Ποιές είναι οι ευκαιρίες και ποιά είναι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική;

Η πιο ασφαλής και αποδοτική στρατηγική είναι η μακροχρόνια επένδυση σε ένα ψηφιακό νόμισμα μίας εταιρείας με υφιστάμενο προϊόν ή τεχνολογία ή σε μία εταιρεία που τώρα εισέρχεται στην αγορά και έχει πραγματική υπόσταση, στοχευμένο προϊόν που θα λύσει πραγματικά προβλήματα, κοινότητα που το στηρίζει (community) και ομάδα ιδρυτών με εμπειρία στο χώρο στον οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα φέρει λύσεις με το προϊόν/πλατφόρμα της.

Η καθημερινή αγοραπωλησία ψηφιακών νομισμάτων μπορεί και αυτή να αποφέρει κέρδη αλλά υπάρχουν πάντα οι προμήθειες και το ρίσκο ενώ σε μία αγορά που αναμένεται το λιγότερο να διπλασιάσει την κεφαλαιοποίηση της την ερχόμενη χρονιά είναι πιο ασφαλές και λιγότερο ψυχοφθόρο να κρατήσετε μακροπρόθεσμα στο πορτοφόλι σας το ψηφιακό νόμισμα που θα επιλέξετε.

Προσοχή στα παπαγαλάκια

Στην υφιστάμενη αγορά όπως προαναφέραμε οι περισσότερες εταιρείες είναι στη φάση του concept και του σχεδιασμού του προϊόντος. Υπάρχουν πολλοί bloggers που υπόσχονται αποδόσεις ή παραθέτουν φήμες ή αναλύσεις που πρέπει πάντα να διασταυρώνονται από τα site των εταιρειών. Να κάνετε πάντα την δική σας έρευνα. Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι να καταγράφετε τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης που παραθέτουν οι περισσότερες εταιρείες και να επενδύετε πριν βγάλουν το προϊόν στον αέρα.

Από που να ξεκινήσω;

Για να παρακολουθείτε τις τιμές της αγοράς και κάθε ψηφιακό νόμισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Coinmarketcap. Στα περισσότερα ανταλλακτήρια θα σας ζητηθούν προσωπικά στοιχεία όπως αντίγραφο ταυτότητας/διαβατηρίου και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

Ανταλλακτήρια που μπορώ να ανταλλάξω τα χρήματα μου για ψηφιακά νομίσματα

Kraken.com
Bitstamp.net

Ανταλλακτήρια με τη μεγαλύτερη γκάμα ψηφιακών νομισμάτων
Bittrex.com
Binance.com

Ψηφιακά πορτοφόλια για Bitcoin

Hardware Wallets
Ledger Nano S
Trezor

Πορτοφόλια για Altcoins
myetherwallet

Σε όσους επιλέξουν να ξεκινήσουν την επενδυτική τους διαδρομή στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων θέλουμε να ευχηθούμε καλά κέρδη και να συστήσουμε προσοχή σε κάθε κίνηση και καλή έρευνα.

Info: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα ψηφιακά νομίσματα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο services@2s-pro.com