Του Κώστα Τσαούση

Το βασικό ερώτημα ήταν το εξής: Τι κάνει μια μεγάλη επιχείρηση να προσέρχεται για να στηρίξει ένα διαγωνισμό καινοτομίας που διεξάγεται σε μια πόλη της ελληνικής περιφέρειας;

Η Vodafone στηρίζει τον διαγωνισμό που οργανώνει ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMi HUB ( συνιδρυτές του οποίου είναι ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Τrikala) που διεξάγεται στις 18 Απριλίου 2019 και αναζητεί φρέσκες ιδέες και λύσεις σε 3 διαφορετικές μεταξύ τους ενότητες: Smart Cities, Internet of Things και Smart Agriculture .
Το βασικό ερώτημα της αρχής αλλά και όλα τα υπόλοιπα είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει η γενική διευθύντρια του Vodafone Business, κυρία Κάτια Σταθάκη.

Γιατί ενδιαφέρεται μία μεγάλη εταιρεία για έναν τέτοιο διαγωνισμό στα Τρίκαλα;

Είναι πολλοί οι λόγοι που μας οδηγήσαν στο να στηρίξουμε τον διαγωνισμό Trikala Innovation Challenge του GiSeMi HUB.
Κατ’ αρχήν, πιστεύουμε στα Τρίκαλα. Είναι μία πόλη που αποδεικνύει με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια ότι αγκαλιάζει την τεχνολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προωθώντας πολιτικές για το κοινό καλό. Μάλιστα, ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη όπου δρομολογήθηκε αυτόνομο λεωφορείο χωρίς οδηγό.

Επίσης, είναι μία πόλη στην οποία επενδύουμε με συνέπεια μέσα από τις τεχνολογίες, τα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας. Σημαντικοί εταιρικοί μας πελάτες στην περιοχή – κι ευρύτερα στη Θεσσαλία – χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις της εταιρείας μας. Άλλωστε, η Vodafone επέλεξε τα Τρίκαλα για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή δικτύου 5G από πλευράς μας στην Ελλάδα.

Επιπλέον, πιστεύουμε στο Internet of Things. Το ΙοΤ είναι μία τεχνολογία η οποία θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην 4 η  βιομηχανική επανάσταση και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων – όλων των μεγεθών καιόλων των κλάδων.

Η Vodafone έχει τη χαρά να θεωρείται από διεθνείς αναλυτές ως ο μεγαλύτερος και πλέον αξιόπιστος πάροχος υπηρεσιών ΙοΤ στον κόσμο. Επίσης, μέσα από την θυγατρική μας Vodafone Innovus εξάγουμε υπηρεσίες ΙοΤ σε όλες τις αγορές του ομίλου Vodafone. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΙοΤ θα αποτελέσει επίκεντρο της τεχνολογίας, επιδιώκουμε και θέλουμε να δούμε την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος ΙοΤ στην Ελλάδα.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τον διαγωνισμό διότι στη Vodafone πιστεύουμε στην καινοτομία και την αναζητούμε με κάθε τρόπο, με στόχο να ενδυναμώσουμε τους πελάτες μας – και αυτό είναι που κάτι που κάνουμε με πολύ δομημένο καιοργανωμένο τρόπο.

Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό έχει ως σημείο εκκίνησης την πελατοκεντρικότητα των υπηρεσιών μας και την αποστολή μας να είμαστε ο καλύτερος συνεργάτης των πελατών μας.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι η Vodafone αναγνωρίζει ότι η ενδυνάμωση των νέων και η ενίσχυση της καινοτομίας μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση μιας βιώσιμης κοινωνίας με περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Η υποστήριξη των νέων αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη – και αυτό γίνεται μέσα από πρωτοβουλίες που τους βοηθούν να καλλιεργήσουν κατάλληλες δεξιότητες, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από που θα έρθουν αυτές οι ιδέες; Που τις ψάχνετε;

Ο διαγωνισμός έχει ως βασικό πυλώνα το Internet of Things και φιλοδοξεί να προσελκύσει ιδέες γύρω από τις «έξυπνες» πόλεις (Smart Cities), την «έξυπνη» γεωργία (Smart Farming), αλλά και εφαρμογές ΙοΤ γενικότερα.

Θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός θα προσελκύσει πανελλαδικό ενδιαφέρον που θα έρθει από πολλές πλευρές: Πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες, νεοφυείς εταιρείες, αλλά και μεμονωμένα άτομα. Τόσο εμείς όσο και ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMi HUB έχουμε κινητοποιηθεί και εισπράττουμε πολύ θετικά μηνύματα. Πιστεύουμε επίσης ότι και η τοπική κοινωνία έχει να συνεισφέρει με ιδέες.

Ο πυλώνας των έξυπνων πόλεων έχει άλλωστε συνάφεια με τα Τρίκαλα, τα οποία αξιοποιούν μία σειρά από τέτοιες εφαρμογές για την καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη.

Νομίζω ότι θα δούμε αντίστοιχες εφαρμογές και γύρω το Smart Farming. Όπως διαπιστώνουμε, η αξιοποίηση της τεχνολογίας από τον κλάδο της γεωργίας είναι πια μία συνεχής ανάγκη και μπορεί να ενδυναμώσει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Θεσσαλία είναι παραγωγικό κέντρο τόσο του πρωτογενούς όσο και του μεταποιητικού τομέα.

Το Internet of Things έχει ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και μας ενδιαφέρει στρατηγικά. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι εκεί έξω υπάρχει πλούσιο και ανεξάντλητο ταλέντο: Νέοι επιστήμονες και νέοι επιχειρηματίες κάθε μέρα το αποδεικνύουν μέσα από καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που τοποθετούνται στην αγορά.

Αν γυρίσει κανείς το ρολόι 10 χρόνια πίσω, θα δει ότι στη χώρα μας τα startups και η καινοτομία αποτελούσαν θέμα συζήτησης κι ενασχόλησης ενός μικρού κύκλου ανθρώπων. Αντίθετα, σήμερα αποτελούν ένα ευρύτερο πεδίο ενασχόλησης για τους νέους, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία γενικότερα.