Η online αναζήτηση για θέματα υγείας προηγείται συστηματικά της επίσκεψης στον γιατρό σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας «E – Health & Χρήση Ιατρικών Ιστοσελίδων».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), σε συνεργασία με το doctoranytime, την υπηρεσία που έχει βοηθήσει 5,5 εκατομμύρια ασθενείς σε Ελλάδα και Βέλγιο να βρουν έγκυρες ιατρικές πληροφορίες, να επιλέξουν τον καλύτερο γιατρό για την περίπτωσή τους και να κλείσουν άμεσα ραντεβού με γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν Έλληνες χρήστες του διαδικτύου και των online υπηρεσιών που ενδιαφέρονται για θέματα υγείας. Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας βρίσκεται και ένα εύρημα που δείχνει την εξοικείωση των χρηστών με τις online υπηρεσίες αλλά και το γεγονός ότι αρχίζει να καθιερώνεται μια τάση όπου η online αναζήτηση προηγείται συστηματικά της επίσκεψης στον γιατρό!

Πιο συγκεκριμένα, το 60% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι «Όταν αντιμετωπίζω ένα απλό πρόβλημα υγείας, πριν πάω στο γιατρό, ψάχνω σε ιατρικά sites να βρω τι σημαίνουν τα συμπτώματα», ενώ το 34.5% διαβάζει σχετικά άρθρα ιατρικού περιεχομένου μετά την επίσκεψη στον εξειδικευμένο γιατρό.

veee.png

«Πολλοί γιατροί μας κάνουν αναφορές για επισκέψεις πανικοβλημένων ασθενών που υπερεκτίμησαν την σοβαρότητα ή έκαναν λανθασμένες ταυτίσεις με σοβαρές ασθένειες εξαιτίας αυτοδιάγνωσης στο διαδίκτυο. Μάλιστα υπάρχει όρος γι’ αυτό και λέγεται cyberchondria. Η διάγνωση είναι αποκλειστικό αντικείμενο του εξειδικευμένου γιατρού και όχι του διαδικτύου. Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να αναζητήσει από sites με έγκυρη πληροφορία, όπως είναι το doctoranytime, καθοδήγηση, ώστε με βάση το σύμπτωμά να στραφεί στον κατάλληλο και εξειδικευμένο αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέτει τον εαυτό του στον κίνδυνο της αυτοδιάγνωσης» αναφέρει η Ελευθερία Ζούρου, CEO του doctoranytime.