του Κώστα Τσαούση

Τα Ψαχνά, μια κωμόπολη γύρω στα 16-17 χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας και έδρα ενός μεγάλου καλλικρατικού δήμου, είναι από το παρελθόν φημισμένα για τα κηπευτικά της εύφορης πεδιάδας τους με φόντο τις βουνοκορφές της επιβλητικής οροσειράς της Δίρφυος. Η σημερινή μας ιστορία ξεκινά σε αυτή την πεδιάδα και φτάνει μέχρι τις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης – προς το παρόν…

Ο λόγος για το διαρκώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό project μιας αμιγώς οικογενειακής επιχείρησης -οι γονείς και τα τρία κορίτσια τους- που το κύριο ουσιαστικό εφόδιό της είναι η καινοτομία σε όλα τα κομμάτια της αλυσίδας – από τον σπόρο μέχρι τις εξαγωγές κηπευτικών.

Αλλά πού χωράει το «ζιζάνιο» της καινοτομίας σε ένα διάφανο (γυάλινο) νοικοκυρεμένο θερμοκήπιο με θέρμανση που η διαδρομή του στον χρόνο μετρά ήδη μια 30ετία;
Δεν πρόκειται να μείνω στα τεχνικά του θερμοκηπίου και των καλλιεργειών του, αλλά θα εστιάσω σε μια ιδέα που ολοκληρώνει την αλυσίδα παραγωγής, μεγιστοποιεί τις αξίες και δίνει ουσιαστική διέξοδο σε πλήθος συνεργαζόμενων παραγωγών κηπευτικών υψηλής πιστοποιημένης ποιότητας. Τι σημαίνουν όλα αυτά; «Κατανοώντας τις δυσκολίες της σημερινής εποχής και κατ’ επέκταση την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων, διευκολύνουμε σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες εξαγωγής έτοιμων προϊόντων των παραγωγών μας, καθώς συνεργαζόμαστε με πιστοποιημένο συσκευαστήριο και αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου την εξαγωγή των προϊόντων αυτών σε ευρωπαϊκές χώρες». Δηλαδή ο παραγωγός που αγόρασε τα σπορόφυτα από το θερμοκήπιο της Mimikos Green Plants, τα καλλιέργησε στα δικά του χωράφια και έβγαλε καλό τελικό προϊόν μπορεί να επιστρέψει στην εταιρεία και με την καθοριστική συμβολή της να πωλήσει τα προϊόντα του στις ευρωπαϊκές αγορές.

Εξάλλου η Mimikos διαθέτει γνώση και εμπειρία, υποδομές, σχέσεις και δικτυώσεις προκειμένου τα κηπευτικά που φεύγουν από τα Ψαχνά να φτάσουν ολόφρεσκα στα ράφια των καταναλωτών στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα η ίδια η οικογενειακή επιχείρηση είναι ένας καλός εξαγωγέας, έχοντας δομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους υποδοχείς των προϊόντων της στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Βεβαίως οι καινοτομίες της δεν τελειώνουν εδώ. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν τις διαδικασίες εντός του θερμοκηπίου. Αλλά ας πάμε στην αρχή της ιστορίας. Ο 58χρονος σήμερα Μιχάλης Μιμίκος -με αυστριακές ρίζες και γερμανική κουλτούρα- πριν από 30 χρόνια δημιούργησε το πρώτο γυάλινο θερμοκήπιο στα Ψαχνά της Εύβοιας ξεκινώντας ως ειδικευόμενος στην παραγωγή σπορόφυτων ντομάτας. Από τότε ακολουθεί μία συνεχώς ανοδική πορεία εξελίσσοντας τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και εμπλουτίζοντας την τεχνογνωσία της, έχοντας καθιερωθεί στην αγορά των κηπευτικών και ανθοκομικών σπορόφυτων.

Πριν από τρία χρόνια τα κορίτσια της οικογένειας -η Κατερίνα, η Χριστίνα και η Νίκη- αποφάσισαν να επιστρέψουν και να ασχοληθούν αποκλειστικά με την ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης. Η Κατερίνα ανέλαβε το κομμάτι της παραγωγής, η Χριστίνα πήρε πάνω της τις εξαγωγές και η Νίκη πέρασε στο λογιστήριο. Και οι τρεις τους κατά καιρούς πέρασαν, σπούδασαν, έζησαν και δούλεψαν στη Βιέννη. Αλλωστε από εκεί κρατούν οι ρίζες του πατέρα τους. Ο Μιχάλης γεννήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα και σε αυτή την υπέροχη πόλη μεγάλωσε. Οπότε και οι κόρες του ακολούθησαν το μονοπάτι του πατέρα τους – με δύο μητρικές γλώσσες και καλά εφόδια παιδείας και κουλτούρας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η μικρασιατικής καταγωγής μητέρα τους, η Αρτακιανή Σμαρώ Ψαθέρη-Μιμίκου, ήταν εκείνη που έδωσε στο κεντροευρωπαϊκής αυστηρότητας μοντέλο την απόλυτη μεσογειακή τσαχπινιά. Και αυτό περνά και στη δουλειά. Αυστηρές προδιαγραφές σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, αλλά και ευελιξία και προσαρμογή στις ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες. Με άλλα λόγια, είναι μία επιχείρηση που δεν μένει πιστή στο… εγχειρίδιο οδηγιών, καθώς διαθέτει γερές βάσεις και εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

Σήμερα, λοιπόν, η οικογενειακή ομάδα διεύθυνσης της εταιρείας αποτελείται από τον Μιχάλη Μιμίκο, τη Σμαρώ Ψαθέρη-Μιμίκου, την Κατερίνα Μιμίκου, τη Χριστίνα Μιμίκου και τη Νίκη Μιμίκου που λειτουργούν σαν γροθιά.

Στις εγκαταστάσεις της Mimikos Green Plants ο ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να βρει έτοιμα για καλλιέργεια στο χωράφι του σαλάτες: Romana, Γαλλική, Batavia, Iceberg, Lollo, Salanova®, Escarole, Oak Leaf, Endives, Frisee, λάχανα κάθε είδους (λάχανο άσπρο, λάχανο κόκκινο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, μυτερό λάχανο – pointed cabbage), Savoy, λαχανίδα -Kale και Cavolo Nero-, Pak Choi. Επίσης ραντίτσιο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλερι, σέλινο και σελινόριζα, φινόκιο, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι/κολοκύθα, παντζάρι, καρπούζι, πεπόνι, στέβια, αλλά και γαρίφαλα, χρυσάνθεμα κ.ά.

Τα κύρια κηπευτικά που εξάγουν είναι: το ραντίτσιο, το κινέζικο λάχανο, το μυτερό λάχανο, όλων των ειδών τις σαλάτες (Lollo Rosso, Lollo Bionda, Batavia, Endvive, Frisee, Smooth Endive, μαρούλι, Romana κ.λπ.), το σέλερι, το Kale (λαχανίδα), το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Οπως λένε οι ίδιοι, εξάγουν προς το παρόν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές προκειμένου τα έτοιμα προϊόντα τους να φτάσουν γρήγορα στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ας ανακεφαλαιώσουμε όμως τα στοιχεία καινοτομίας που διαθέτει η λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης.

Πρώτον: Πλήρης καθετοποίηση της αλυσίδας – ξεκινούν από την παραγωγή σπορόφυτων και καταλήγουν στο έτοιμο προϊόν, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις προορίζεται για εξαγωγή.

Δεύτερον: Εχουν και δικά τους πειραματικά χωράφια για παραγωγή όπου δοκιμάζονται όλες οι καινοτόμες ποικιλίες και προϊόντα.

Τρίτον: Είναι από τους λίγους που έχουν γυάλινο θερμοκήπιο με θέρμανση την ίδια ώρα που οι περισσότεροι έχουν μείνει στο πλαστικό.

Η οικογενειακή ομάδα έχει και άλλα σχέδια, τα οποία θα ξεδιπλώσει εν καιρώ, όπως το μοντέλο των επισκέψιμων καλλιεργειών στα χωράφια από τους ίδιους τους καταναλωτές, αλλά και την υιοθέτηση του μοντέλου της ενοικίασης τετραγωνικών μέτρων από τους ίδιους τους καταναλωτές για παραγωγή των δικών τους κηπευτικών.

Για το τέλος κράτησα μια κουβέντα για ένα θέμα που πονάει… Πρόσφατα έγινε μεγάλος διάλογος για το μέλλον των τμημάτων του ΤΕΙ που έχουν την έδρα τους στα Ψαχνά. Δίπλα σε αυτή την εύφορη πεδιάδα με τις χιλιάδες καλλιέργειες και τις μεταποιητικές μονάδες της αγροδιατροφής δεν ακούστηκε καν λέξη για ειδικότητες που θα ταίριαζαν γάντι στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής.