του Κώστα Τσαούση

Τι είδε και τι άκουσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Geoffrey Pyatt στην επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Στέβιας στη Λαμία; Το πρώτο και πιο σημαντικό ότι ο δραστήριος Αμερικανός διπλωμάτης γνώρισε από κοντά μια πρότυπη κοινωνική επιχείρηση με ικανή διοίκηση και φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της. Για όλους όσοι δεν γνωρίζουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς, που ιδρύθηκε το 2011, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο παραγωγό στέβιας στην Ευρώπη όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος του Stevia Hellas Χρήστος Σταμάτης.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ο συνεταιρισμός αποτελείται από 50 μέλη-παραγωγούς και μία διοικητική ομάδα που ασχολείται με την εμπορία των τελικών προϊόντων του Συνεταιρισμού, ενώ τα προϊόντα “La Mia Stevia” , επίσημο Retail Brand του Συνεταιρισμού, είναι τα μοναδικά 100% ευρωπαϊκά προϊόντα και βρίσκονται στα ράφια των περισσότερων SuperMarkets.

Αλλά, ας πάμε στην ουσία των πραγμάτων. Ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων που είχε ο κ. Pyatt με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού αφορούσε τα επόμενα βήματα τους, το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό οι διευθύνοντες τον Συνεταιρισμό ενημέρωσαν τον Πρέσβη για την επένδυση των 8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ξεκινά άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας.

Η επένδυση αυτή που αφορά στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας φύλλων στέβιας και παραγωγής τελικών προϊόντων, θα χρηματοδοτηθεί από το Συνεταιρισμό, αλλά και μέσω επενδυτικών funds και μελλοντικών συνεργατών. Από την πλευρά του, o Πρέσβης τους προέτρεψε να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση της παρουσίας του σε συνέδρια, όπως το Global Entrepreneurship Summit 2019.

Ο κ. Pyatt – συνοδευόταν και από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη- είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πέραν όλων των άλλων για τις συνεργασίες με βιομηχανίες και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Έμφαση δόθηκε και στο σημαντικό ρόλο που έχει ο Συνεταιρισμός στην εκπαίδευση των νέων παραγωγών του αλλά και άλλων παραγωγών της ευρύτερης περιοχής μέσα από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Το πρόγραμμα αυτό εδώ και ένα χρόνο υποστηρίζεται επιστημονικά από το Rutgers University και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.