“Οι απώλειες θα είναι σε κλίμακα δισ. – ακόμα υπολογίζονται”, ανέφερε ο Mark T. Williams, επιστημονικός συνεργάτης του Boston University που ειδικεύεται στον τομέα risk management. “Θα ποικίλουν από μεγάλες τράπεζες, brokers, hedge funds, αμοιβαία κεφάλαια έως κερδοσκόπους στις ισοτιμίες. Θα υπάρξουν και παράπλευρες συνέπειες σε όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα”.

Η Citigroup, που είναι και ο μεγαλύτερος dealer συναλλαγματικών ισοτιμιών, έχασε πάνω από 150 εκατ. δολ.. Το ίδιο και η Deutsche Βank, ενώ τις λιγότερες απώλειες είχε η Barclays (κάτω των 100 εκατ. δολ.). Οι εκπρόσωποι των τριών τραπεζών αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Ο Marko Dimitrijevic, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων που επιβίωσε από τουλάχιστον 5 κρίσεις χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες, στα τέλη του έτους βάζει λουκέτο στο μεγαλύτερο hedge fund που διαθέτει, με assets 830 εκατ. δολ. aφού έχασε όλα τα χρήματά του από την απόφαση της SNB, όπως είπε πηγή με γνώση των θεμάτων της εταιρείας.
Η FXCM έλαβε ένεση ρευστότητας ύψους 300 εκατ. δολαρίων από τη Leucadia National Corp. Μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι απώλειες των πελατών έβαζχαν σε κίνδυνο τη συμμόρφωσή της με τους κανόνες της κεφαλαιαγοράς.

“Οι απώλειες των τραπεζών δεν είναι μεγάλες, αλλά δείχνουν ότι τζογάρουν ακόμα αναλαμβάνοντας θέσεις”, λέει ο Gordon Kerr, πρώην τραπεζίτης και σύμβουλος κυβερνήσεων της Cobden Partners, an adviser to governments. “Οι brokers που έχασαν λεφτά θα ανησυχούν ότι θα τους αποφεύγουν οι πελάτες, οι οποίοι μπορεί να αποσύρουν και ρευστό”.
Όπως λέει ο Arturo Bris, καθηγητής οικονομικών “οι αρνητικές συνέπειες για τις ελβετικές τρα΄πεζες έρχονται με δυο τρόπους. Πρώτον , θα μειωθεί η ροή assets από το εξωτερικό κκαι θα ενθαρρυνθεί η έξοδος των χρημάτων της Ελβετίας σε άλλες χώρες. Δεύτερον, θα επηρεαστούν μκι άλλο από το αρνητικό αντίκτυπο στην ελβετική οικονομία”.

“Τώρα ακούμε μόνο για τραπεζικά ιδρύματα”, λέει από την πλευρά του ο Philip Guarco, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του τμήματος σταθερού εισοδήματος της JPMorgan. “Θυμηθείτε τι έγινε το 2009 όταν έκανε ράλι το δολάριο. Υπήρχαν μεγάλες επιχειρήσεις σε Βραζιλία και Μεξικό όπου τα οικονομικά τμήματα έπαιρναν συνάλλαγμα. Αρα δεν έχουμε δει το τέλος αυτής της ιστορίας”.