Της Μαριάννας Τζάννε

Με την καρατόμηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Δημήτρη Τζώρτζη έριξε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, την αυλαία της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης, ολοκληρώνοντας ένα πολύμηνο σήριαλ που ήρθε να προστεθεί στην βαριά σκιά που ρίχνει στην εταιρεία η υπόθεση των ELFE και οι χειρισμοί Κιτσάκου. Παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη των εθνικών εκλογών μετέθεσε την πώληση της εταιρείας στην επόμενη κυβέρνηση, ωστόσο μεγάλο αγκάθι παρέμενε μέχρι χθες η τύχη των περίπου 170 εργολαβικών υπαλλήλων που βρέθηκαν άλλη από ανάγκη και άλλοι από τύχη, να υπηρετούν την ΔΕΠΑ.

Ο λόγος είναι η δέσμευση του υπουργού αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ότι για τους εργαζόμενους έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα αποκατάστασης και εργασιακής ασφάλειας, η οποία όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν μια απλή διαδικασία.

Στην ουσία ο κ. Σταθάκης έταξε στο προσωπικό της ΔΕΠΑ την μονιμοποίησή του χωρίς ωστόσο να υπάρχει ο νομικός τρόπος για να προσληφθεί, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ. Η άσκηση των μαζικών προσλήψεων της ΔΕΠΑ δεν ήταν εύκολη παρόλα αυτά δεν άργησε να βρεθεί η φόρμουλα για να περάσουν οι εργολαβικοί υπάλληλοι σε καθεστώς συμβάσεων αορίστου χρόνου.

tzbaaa.jpg

Ο τρόπος αυτός δεν ήταν άλλος από μια νομική ντρίπλα: οι εργολαβικοί υπάλληλοι που σήμερα απασχολούνται στην ΔΕΠΑ θα περνούσαν στις θυγατρικές της (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, Αέριο Αττικής) και οι τελευταίες θα τους νοίκιαζαν στην μητρική εταιρεία για να τους παρέχει έργο. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα βρίσκονταν ως μόνιμοι στην εταιρεία με την συγχώνευση των θυγατρικών από τις δύο εταιρείες ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως είχε προβλέψει το σχέδιο διχοτόμησης του ΥΠΕΝ για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Μέσα σε αυτό το σχεδιασμό πάλευε να τετραγωνίσει τον κύκλο ο κ. Τζώρτζης, θεωρώντας κατά ορισμένες πηγές ότι η δύσκολη δουλειά θα γινόταν από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ και όχι από τον ίδιο.

Ο κίνδυνος όπως πολλάκις έχει εκφράσει είναι ότι επειδή η διαδικασία ακροβατούσε νομικά σε τεντωμένο σχοινί ήθελα να διασφαλίσει ότι δεν θα κατηγορηθεί αργότερα για παράτυπες προσλήψεις. Όμως όπως αποδείχτηκε οι διοικήσεις των θυγατρικών ήταν πιο έξυπνες αφού ζήτησαν εντολή από την μητρική εταιρεία για να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση των εργαζομένων.

Και κάπου εκεί χάθηκε ο βηματισμός από τον κ. Τζώρτζη ο οποίος ενώ μέχρι πριν το Πάσχα έδινε διαβεβαιώσεις ότι η μονιμοποίηση θα προχωρήσει, όταν αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να αναλάβει κεντρικό ρόλο στις προεκλογικές προσλήψεις έκανε πίσω. Έτσι, στην προσπάθειά του να μεταφέρει την καυτή πατάτα στους μετόχους (ΕΛΠΕ-ΤΑΙΠΕΔ) κάηκε ο ίδιος. Οι τελευταίοι αρνήθηκαν να τον καλύψουν και να συγκαλέσουν γενική συνέλευση για την λήψη αποφάσεων και φτάσαμε στην χθεσινή αποπομπή του. Τις τελευταίες εβδομάδες στο υπουργείο Περιβάλλοντος το κλίμα που επικρατούσε για τον κ. Τζώρτζη ήταν εχθρικό καθώς του καταλόγιζαν αδράνεια, έλλειψη αποφασιστικότητας και μεγάλες καθυστερήσεις στο split της ΔΕΠΑ που σέρνεται ένα εξάμηνο. Την βόμβα όμως για τον πρώην μάνατζερ της ΔΕΠΑ απασφάλισε η απόφαση των θυγατρικών της εταιρείας (κατά τους συνδικαλιστές κατόπιν παραίνεσης της διοίκησης της εταιρείας) να κινηθούν νομικά εναντίον των εργαζομένων για να σπάσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η αγωγή που κατατέθηκε προχθές κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων, υποβλήθηκε μία μέρα πριν την λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες είχαν ξεκινήσει προ δεκαημέρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο, μετρώντας το πολιτικό κόστος, ζήτησαν από τον κ. Τζώρτζη να αποσύρει την αγωγή πράγμα όμως που δεν συνέβη και ενώ οι συνδικαλιστές, με τους χειρισμούς της διοίκησης είχαν βάλλει στο κάδρο και την κυβέρνηση.

Χθες με σκληρή ανακοίνωσή της η ΠΟΕ κατήγγειλε την «απαράδεκτη τακτική του υπουργείου», αναφέροντας ότι «σφυρίζει αδιάφορα αναλύοντας προφανώς μόνο τα αποτελέσματα των εκλογών και επιτρέπει σε υπηρεσιακές διοικήσεις να δρουν απεργοσπαστικά ποινικοποιώντας τον αγώνα μας».

Ο κ Τζώρτζης υπήρξε πρώην υπάλληλος του ομίλου Ιντρακόμ που βρέθηκε στην αρχή διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του γενικού γραμματέα τηλεπικοινωνιών και δικτύων του υπουργείου Υποδομών. Όμως δεν άργησε να μπει για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο από τον υπουργό Υποδομών Χρίστο Σπίρτζη. Στην συνέχεια μεταπήδησε στην ΔΕΠΑ ως επιλογή Σταθάκη μετά την αποπομπή του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Θεόδωρου Κιτσάκου για την υπόθεση των χρεών της ELFE.