Η πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα αλλά και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη βασική ατζέντα του αυριανού Eurogroup.

Παράλληλα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, την κατάσταση των δημοσιονομικών των κρατών-μελών, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις στην Πορτογαλία.

Αναλυτικότερα στην ατζέντα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα θέματα:

Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ: Η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, μετά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων για το 2016, που εκδόθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί, αν και με αργό ρυθμό, με αύξηση του ΑΕγχΠ που αναμένεται να φθάσει το 1,7% το 2016 και το 1,9% το 2017. Η τρέχουσα σταδιακή μείωση της ανεργίας αναμένεται να συνεχιστεί, με ποσοστά που προβλέπεται να μειωθούν από το 11% το 2015 σε 10,5% το 2016 και σε 10,2% το 2017. Η πρόβλεψη αναφέρει τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια ως ορισμένους από τους κύριους παράγοντες που ωθούν την ανάκαμψη. Θεωρεί δε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες και κινδύνους από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών.

Η ποιότητα των δημοσίων οικονομικών: Η συζήτηση της Ευρωομάδας για την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών θα επικεντρωθεί στη σύνθεση των δημόσιων δαπανών και την ικανότητα να επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της δημόσιας πολιτικής. Οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν εθνικές εμπειρίες σχετικά με το θέμα αυτό. Γενικός στόχος των θεματικών συζητήσεων της Ευρωομάδας είναι η ανταλλαγή εμπειριών, ο εντοπισμός βέλτιστων πρακτικών σε όλη τη ζώνη του ευρώ και η συμβολή, τέλος, στη μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ.

Διεθνής ρόλος του ευρώ: Η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής για τη χρήση του ευρώ στις διεθνείς αγορές και τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Ειδικότερα, η Ευρωομάδα ζήτησε να γίνει ανάλυση προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εμπόδια στη χρήση του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές.

Ελλάδα: Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από τα θεσμικά όργανα (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με συμμετοχή του ΔΝΤ) σχετικά με την πορεία των συζητήσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περιληφθούν στην πρώτη επανεξέταση, ειδικότερα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ορισμένα δημοσιονομικά μέτρα. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί η πρώτη επανεξέταση της εφαρμογής του προγράμματος, γεγονός το οποίο συνιστά σημαντικό βήμα προόδου.

Πορτογαλία: Οι υπουργοί θα εξετάσουν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τη γνώμη που εκδόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, κρίνεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2016 είναι πιθανόν να μην μπορέσει να τηρήσει τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ευρωομάδα αναμένεται να κάνει σχετική δήλωση. Η Ευρωομάδα θα συζητήσει επίσης τα αποτελέσματα της τρίτης αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2016. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος από κράτος μέλος και συνεχίζεται έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της οικονομικής ενίσχυσης που έχει ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.