του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μετά τη μονάδα της Delica στην Πάτρα και τις παλινωδίες στις τοποθετήσεις στελεχών στη χώρα μας, η πολυεθνική έκλεισε και τις αποθήκες της στην Αυλώνα, απολύοντας πάνω από 20 εργαζομένους και υποβαθμίζοντας την ελληνική εταιρεία από θυγατρική σε απλή αντιπροσωπία.

Πριν από δυο χρόνια, η σουηδική βιομηχανία προϊόντων ατομικής υγιεινής SCA Hygiene, με τα γνωστά σε όλους προϊόντα της Libero, Zewa και Delica, πετύχαινε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Για την ακρίβεια έφτασε σε πωλήσεις τα 107 εκατ. ευρώ το 2013 με αύξηση έναντι του 2012 κατά 15%, σε σύνολο πενταετίας πέτυχε ανάπτυξη 55% με συνεχόμενες ετήσιες αυξήσεις πωλήσεων, τα τελευταία τρία χρόνια παρήγε το 75% των προϊόντων της στην Ελλάδα για να ελαχιστοποιήσει τα κόστη της, ενώ από το 2012, μετά από εξαγορά, παράγει και τα χαρτιά Delica.

Σωστά, όμως, διαπιστώσατε τον παρελθόντα χρόνο στην περιγραφή όλων των παραπάνω. Κι αυτό διότι η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία με τις συνεχόμενες επενδύσεις και τη θετική πορεία στη χώρα αποφάσισε -παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου ανακοινώσεις της- να προχωρήσει σε τμηματική αποχώρηση από την Ελλάδα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός πως πρόσφατα η διοίκηση του γκρουπ αποφάσισε -κατόπιν εντολής από τη Σουηδία- να προχωρήσει στο κλείσιμο των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων που διατηρεί στην Αυλώνα Αττικής, την απόλυση περίπου 20 ατόμων (άλλοι μιλάνε ακόμα και για 40 με τους εξωτερικούς συνεργάτες) και την ανάθεση της διανομής των προϊόντων της σε εξωτερικό συνεργάτη.

Σε μια ενέργεια που επιχειρήθηκε να περάσει στα ψιλά για να μην πληγεί το κύρος της επιχείρησης καθώς και οι σχέσεις της με τους λιανεμπόρους της χώρας, αλλά και για να μη γίνουν φανερά τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, η SCA Hygiene προχώρησε με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της αποδοτικότητας των εργασιών της επί ελληνικού εδάφους.

Αυτά τουλάχιστον επικοινωνήθηκαν σε ένα μέρος της αγοράς. Κι αυτό διότι διακρίνεται στις κινήσεις της επιχείρησης μια τάση φυγής και αποεπένδυσης, η οποία όμως δεν δικαιολογείται από τις προηγούμενες θριαμβευτικές κατά καιρούς ανακοινώσεις περί επιτυχιών και θετικών αποτελεσμάτων.

Ο πρώτος λόγος γι’ αυτή την πορεία που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της εταιρείας (να θυμίσουμε πως σε παλιότερα δημοσιεύματα η εταιρεία διαβεβαίωνε για την πίστη της στη χώρα και για το ότι δεν θα έβαζε λουκέτο σε δράσεις της) αφορά στο υψηλό κόστος λειτουργίας της αποθήκης για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Η εταιρεία, που άντεξε το δύσκολο 2009, το 2010, οπότε η χώρα εισήλθε στο μνημόνιο, και επένδυε όλο το 2013, ξαφνικά θυμήθηκε τη δύσκολη κατάσταση και την ανάγκη οι καταναλωτές να απολαύσουν χαμηλότερες τιμές επειδή θα γίνει περιορισμός κόστους και θα δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές.

Εριδες στελεχών
Το ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την πολυεθνική εταιρεία είχε αρχίσει να φαίνεται από την αδικαιολόγητη κατά πολλούς απομάκρυνση του τέως γενικού της διευθυντή Γιάννη Κοττεάκου και την αντικατάστασή του από τον εμπορικό διευθυντή Λεόνικο Μαυρογένη. Η μετακίνηση αυτή κάθε άλλο παρά δικαιολογήθηκε επαρκώς, αφού επί της δικής του θητείας η SCA παρουσίασε τα καλύτερα αποτελέσματα στη χώρα.

Ο κ. Κοττεάκος είχε αναφερθεί σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του σε έναν «ανοίκειο εσωτερικό πόλεμο» και σε «διαρκείς διαξιφισμούς» ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας στελεχών να αναλάβουν τις τύχες της σουηδικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η αλλαγή όντως έγινε, όμως σύντομα και υπό το βάρος της ογκούμενης κρίσης επήλθε κι άλλη ανατροπή, με τον Βρετανό Αλαν Σμιθ να αναλαμβάνει προσωρινά επικεφαλής της Εμπορικής Διεύθυνσης της SCA Hygiene Products στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας τον κ. Μαυρογένη. Ωστόσο ο Βρετανός μάνατζερ ξεκάθαρα δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά και η εταιρεία ήδη είχε εισέλθει σε περιδίνηση.

Τα πρώτα προβλήματα αλλά και οι διαθέσεις της για τη χώρα μας διαφάνηκαν πάντως λίγο καιρό πριν το κλείσιμο των αποθηκών της Αυλώνας. Επρόκειτο για το λουκέτο του εργοστασίου χαρτοποιίας στην Πάτρα με το σήμα Delica. Η SCA είχε εξαγοράσει τη μονάδα και αφού είδε πως τα πράγματα δεν είχαν καλή έκβαση, προσέφερε σε όλους τους εργαζομένους της Delica ένα πακέτο εθελουσίας αποχώρησης.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος SCA εξαγόρασε το καλοκαίρι του 2012 τον ευρωπαϊκό βραχίονα της Georgia-Pacific, μεταξύ των οποίων και την ελληνική εταιρεία SCA Hellas.

Από θυγατρική, πλέον απλή αντιπροσωπία
Σημειώνεται ότι ο όμιλος SCA έχει την έδρα του στη Σουηδία, πραγματοποιεί πωλήσεις σε περίπου 100 χώρες με πολλές μάρκες, όπως TENA και Tork, Lotus, Libresse, Tempo και Libero. Ως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης δασικών εκτάσεων στην Ευρώπη, η SCA δίνει έμφαση στη διαχείριση των δασών. Ο όμιλος διαθέτει περίπου 44.000 υπαλλήλους και οι πωλήσεις το 2013 ανήλθαν σε 10,7 δισ. ευρώ. Η SCA ιδρύθηκε το 1929, έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη και είναι εισηγμένη στον NASDAQ OMX Stockholm. Η ιστορία της ξεκινά το 1929 από τη Σουηδία, όταν συγχωνεύτηκαν 10 εταιρείες δασικών προϊόντων.

Το βασικό βάρος δίνεται στην παραγωγή χαρτοπολτού. Οι προσπάθειες εντείνονται και αποδίδουν τα μέγιστα: το 1950 η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο. Η παραγωγή επεκτείνεται και για δημοσιογραφικό χαρτί.

Η βασική αγορά είναι αυτή της Σουηδίας, με τις εξαγωγές να διευρύνονται. Η SCA Hygiene Products A.E., θυγατρική της SCΑ, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τα τελευταία 25 χρόνια και κατέχει την πρωτιά στην κατηγορία της ακράτειας (ΤΕΝΑ), με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς (65%), τη δεύτερη θέση στις βρεφικές πάνες (Libero) με μερίδιο αγοράς 20% και φέρει το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, με 56% μερίδιο αγοράς στην κατηγορία των χαρτομάντιλων (Zewa).

Πλέον στην Ελλάδα η εταιρεία απασχολεί μόλις 30 άτομα μετά και τα διαρκή λουκέτα και υποβαθμίζεται πλέον στον ρόλο της απλής αντιπροσωπίας.